latinica  ћирилица
24/11/2021 |  11:05 ⇒ 11:06 | Аутор: РТРС

Перишић: Циљ Лондона - рушење Дејтона и Резолуције 1244

Циљ Лондона је рушење и Дејтонског споразума и Резолуције УН 1244, а на томе ради од 1995, односно, од 1999. године, сматра Срђан Перишић, професор међународних односа.
Срђан Перишић - Фото: Screenshot/YouTube
Срђан ПеришићФото: Screenshot/YouTube

- Све механизме користе у том правцу. И увелико су у томе успијевали. Рушењем Дејтона хтјели су да склоне Републику Српску, јер је виде као могућност да она некад буде уједињена са Србијом, тј. да Срби поново крену у стварање јединствене српске државе. Због тога руше и Резолуцију 1244 јер је она једини међународни документ који за Србију каже да је Космет њен. Дакле, преко рушења оба међународна споразума Лондон остварује своју геополитику стару 200 година - да Срби морају бити распарчани и да им се не смије дозволити да имају јединствену државу на Балкану - рекао је Перишић за Факте.

Он је истакао да је Велика Британија онемогућавала обједињавање Срба у јединствену српску државу цијели 19. и 20. вијек, те да у томе успијева и данас - на почетку 21. вијека.

- Методи које Лондон користи су широког дијапазона. Крећу се од отвореног заступања српских непријатеља, учествовања у организацији ликвидација српских вођа и истакнутих политичара, па преко дипломатских притисака и уцјена Београда, и организовања широких дипломатских акција у спречавању српске политике и дипломатије, до вођења медијских и политичких кампања против Србије, а данас и против Српске - рекао је Перишић.

Такође, додао је, у методе дјеловања Лондона убрајају се мијешања у унутрашња питања, подршка оним српским политичарима који су спремни да одустану од српских интереса, увођење санкција, убацивање својих обавјештајаца у врх српске власти, поткупљивање српских политичара и чиновника, завађање балканских народа и хушкање на међусобне ратове.

Перишић је навео да Велика Британија на Косову и Метохији дјелује војно, опремајући и обучавајући "Косовске снаге безбједности".

- Недавно је Лондон послао у Приштину Први краљевски батаљон Гурки, елитну јединицу британске армије која је стигла због вјежбе чија је главна тема сузбијање нереда, што се, случајно или не, поклопило с недавно окончаним тензијама на административним прелазима Јариње и Брњак - рекао је он.