latinica  ћирилица
24/11/2021 |  11:05 ⇒ 11:45 | Аутор: СРНА

Тегелтија: Наметање 25. новембра - наставак узурпаторских активности бошњачке политике

Наметање 25. новембра као "државног празника БиХ" је антидејтонско понашање, наставак узурпаторских активности бошњачке политике и неуважавање уставног положаја српског народа у БиХ, оцијенио је савјетник српског члана Предсједништва БиХ Милан Тегелтија.
Милан Тегелтија (Фото: banjaluka.net) -
Милан Тегелтија (Фото: banjaluka.net)

Тегелтија је указао на чињеницу да БиХ нема усвојен закон о празницима, те да онда представљање и наметање 25. новембра као "државног празника БиХ" представља антидејтонско и антиуставно понашање.

Он сматра и да Федерација БиХ има право да прославља властите празнике, према законима које је усвојила, али да се они не могу представљати нити третирати као празници БиХ, нити министар иностраних послова у Савјету министара такву упуту може давати дипломатско-конзуларним представништвима у иностранству.

Према његовим ријечима, то представља наставак узурпаторских активности присвајања БиХ и њених институција од Бошњака и ентитета Федерације БиХ и "апсолутно неуважавање уставног поретка БиХ и уставног положаја Републике Српске и српског народа у БиХ".

- То је наставак политике наметања, узурпације и присвајања БиХ и њених институција од бошњачке политике, која на овај симболички начин даје још један аргумент потреби враћања БиХ у њене уставне оквире и пуног уважавања Републике Српске и српског народа у БиХ, како је то предвиђено Дејтонским споразумом - рекао је Тегелтија.

Тегелтија је напоменуо да се представљањем 25. новембра "као празника БиХ" на симболичкој равни Републици Српској и српском народу у БиХ указује да се не сматрају равноправним како је то предвиђено Дејтонским мировним споразумом и Уставом БиХ.

- Устав БиХ члан 3. под тачком 3. б) предвиђа престајање важења, да ступањем на снагу Дејтонског мировног споразума и Устава БИХ као његовог Анекса четири престају да важе сви закони, уставне и законске одредбе тадашње БиХ који нису донесени у складу са тим Уставом - појаснио је Тегелтија.

Тегелтија је истакао да су државни празници у свакој нормалној држави дани спајања, а не раздвајања, јер су сви сагласни када је ријеч о тим датумима.

- У БиХ је другачије - то су дани раздвајања. Наметати празнике је до те мјере болесно и антидржавно понашање да БиХ сваког 25. новембра и 1. марта заврши на респиратору - закључио је Тегелтија.

Федерално министарство рада и социјалне политике саопштило је да 25. новембра државни органи, предузећа и друга правна лица неће радити.

За разлику од ФБиХ, у Републици Српској се овај дан не слави и радни је дан.

Парламентарна скупштина БиХ никада није усвојила закон о празницима на нивоу БиХ.