latinica  ћирилица
24/11/2021 |  11:33 ⇒ 11:56 | Аутор: СРНА

Радмановић: БиХ је неопходан унутрашњи дијалог да би кренула напријед

Замјеник предсједавајућег Представничког дома Парламентарне скупштине БиХ Небојша Радмановић рекао је да почетак нормалног рада институција на нивоу БиХ зависи од тога којом ће брзином ићи договор о кључним питањима.
Небојша Радмановић - Фото: РТРС
Небојша РадмановићФото: РТРС

Радмановић је у интервјуу Срни истакао да су ови застоји настали због закона који је наметнуо бивши високи представник у БиХ Валентин Инцко и да се о томе мора озбиљно разговарати.

- Понуда из Републике Српске је дошла и она је елиминаторна. Ако би ушли у разговоре и видјели рјешења, институције могу почети да раде, а до тада нема услова за доношење одлука. Такав је закључак Народне скупштине Републике Српске - поручио је Радмановић.

Он је навео да нема услова за одржавање сједница парламента БиХ, нити довољно разговора међу актерима да би се ријешила спорна питања.

- Не знам да ли ће се предсједавајући Представничког дома Денис Звиздић одлучити да сам сазива сједнице овог дома, али мислим да би њему и свима паметније било да то не радимо док не ријешимо нека крупна спорна питања - рекао је Радмановић.

Он је указао да је БиХ неопходан унутрашњи дијалог да би кренула напријед.

- Има разговора разних функционера из БиХ, па и највиших, уз присуство странаца, али по мом мишљењу то није рјешење. Не спорим да неки од међународних представника желе да помогну, али рјешење се мора наћи у договору између носилаца најважнијих функција у БиХ из три конститутивна народа у БиХ - сматра Радмановић.

Он је навео да ће се политички лидери у БиХ ових дана састајати са и разговарати.

- Можда ће бити неки помак ка поправци стања, али ја вјерујем у састанке без међународних представника, а ово што знам јесте да ће се састајати са међународним представницима, па нисам сигуран да ће се постићи неки већи успјех - оцијенио је Радмановић.

Он сматра да би измјенама Изборног закона и промјеном чланова Централне изборне комисије БиХ били створени услови за озбиљнији приступ општим изборима идуће године.


НЕ МОЖЕ СЕ ОДУСТАТИ ОД ЗАКЉУЧАКА НАРОДНЕ СКУПШТИНЕ, ПОТРЕБАН ПОВРАТАК НА ИЗВОРНИ ДЕЈТОН

Радмановић је истакао да је Народна скупштина Републике Српске као врховно законодавно тијело у Српској закључила да се БиХ мора вратити на изворни Дејтон, односно на оно што је у њему записано.

- Народна скупштина је то закључила с правом не уважавајући промјене које је наметнуо високи представник или оне промјене које су учињене под притиском високих представника или неких других моћних странаца. То је сада у поступку од кога се не може тек тако одустати - рекао је Радмановић.

Он наводи да је природно да разговори унутар БиХ око неких питања могу довести до ублажавања става који на први поглед изгледа "све или ништа",

Радмановић каже да ту мисли на нека крупна питања око којих се мора договарати - Оружане снаге БиХ, индиректне порезе, као и да то тренутно није могуће укинути, чак и да се донесе закон, јер сваки закон захтијева прелазни период.

- У цјелини гледано не можемо одустајати од онога што је Народна скупштина Републике Српске закључила без неких нових чињеница, а не видим да можемо добити неке нове чињенице - сматра Радмановић.

Он каже да очекује подршку опозиционих партија из Републике Српске када је ријеч о враћању надлежности, те да се стварају услови за разговоре са њима.

- Опозиција је рекла да подржава враћање надлежности што и јесте суштина ове приче - повратак на изворни Дејтон. Имали су примједбе на начин како то учинити, али у суштини нису имали ништа против онога што је Народна скупштина закључила - рекао је Радмановић.

Он сматра да ће опозиција подржати ову причу и да се са њима мора разговарати о детаљима.

- Мислим да су сви спремни помало да попуштају да бисмо дошли до квалитетних рјешења - рекао је Радмановић.


ИЗЕТБЕГОВИЋ КАДА НАПАДА НЕ БИРА РИЈЕЧИ

Поводом изјава лидера СДА Бакира Изетбеговића да у БиХ живи један народ - "добри Бошњани", Радмановић је рекао да се Изетбеговић очигледно налази у предизборној кампањи широм Европе међу онима за које рачуна да су његови бирачи, мада је и то, како каже, пољуљано.

- Изетбеговић не бира ријечи и напада друга два конститутивна народа што је противно свим договорима у БиХ, чиме доводи у питање функционисање БиХ. Оно што је зачуђујуће је да се Изетбеговић упустио у тумачење неких догађаја у БиХ о којима ништа не зна, које му је неко погрешно пренио и кроз то вријеђа властити народ - рекао је Радмановић.

Он напомиње да Изетбеговићева теза о "добрим Бошњанима" из времена прије исламизације на овим просторима показује да он тиме вријеђа и свој народ који је израстао у нацију на исламу.

- Ту националну одредницу су добили као муслимани који су у току рата промијенили име у Бошњаци и да подсјетимо и њих и све овдје да се ријечи "добри Бошњани", које се налазе само у једном документу дубровачких трговаца, односе на људе који су живјели у српској држави Босни и који су били православни хришћани. То се уопште не односи на ове Бошњаке о којима Изетбеговић сада говори - рекао је Радмановић.

Коментаришући Изетбеговићеву тврди да ће у домовима народа у БиХ бити 60 одсто Бошњака, Радмановић је рекао да је то његове нереална жеља.

- Разумијем Изетбеговићеву жељу, али то све није реално. Овдје се морају договорити релевантни представници три конститутивна народа о провођењу дејтонског Устава, јер је он једини важећи за сада и онда правити брже кораке ка развоју да би се сачували млади на овом простору - рекао је Радмановић.

Осврћући се на Изетбеговићеве поруке ХДЗ-у БиХ и лидеру ове странке Драгану Човићу да пристане на компромис или ће "остати без ичега", Радмановић је напоменуо да читав овај мандатни период СДА и ХДЗ БиХ имају озбиљних проблема.

- Треба подсјетитити да већ улазимо у четврту годину након избора, а да није формирана федерална Влада и низ других институција у Федерацији БиХ. Потпуно је неразумно да нападају Републику Српску, а своје двориште нису средили - констатовао је Радмановић.

Он је додао да се очекивало да у овом периоду буду ријешена бројна питања, да је понекада изгледало да ће их ријешити измјенама Изборног закона БиХ, али да данас изгледа да су даље од рјешења него у неком ранијем периоду.

- Слање оваквих порука Изетбеговића је непримјерено и неће довести до рјешења - сматра Радмановић.