latinica  ћирилица
24/11/2021 |  13:05 ⇒ 14:22 | Аутор: СРНА

Кошарац-Калабухов: Унапређење економских веза да буде проритет политика

Министар спољне трговине и економских односа у Савјету министара Сташа Кошарац истакао је у разговору са руским амбасадором Игором Калабуховим да јачање сарадње и унапређење економских веза на западном Балкану треба да буде приоритет политика на свим нивоима власти у БиХ.
Кошарац и Калабухов (фото: twitter.com/StasaKosarac) -
Кошарац и Калабухов (фото: twitter.com/StasaKosarac)

Кошарац, који је данас у Сарајеву примио Калабухова, изразио је захвалност Русији на изричитом поштовању Дејтонског мировног споразума и међународног права.

- Русија је држава - гарант Дејтонског споразума, који предвиђа БиХ састављену од два ентитета и три конститутивна народа. Дејтонски споразум је главна одредница понашања и дјеловања политичких представника из Републике Српске. Стога су нам потпуно неприхватљиве наметнуте одлуке бивших високих представника, чијим интервенционизмом је дошло до нарушавања изворног Дејтона - истакао је Кошарац.

Кошарац је са Калабуховим разговарао о актуелним економским и политичким питањима, а на састанку је истакнуто да су БиХ и Русија пријатељске земље између којих не постоје отворена политичка питања, те да постоји простор за додатно унапређење сарадње и јачање укупних односа на политичком и привредном плану.

Он је поновио став да Република Српска и њени званичници не прихватају легитимитет Кристијана Шмита као новог високог представника у БиХ, будући да није именован у складу са процедурама, међународним правом и Анексом 10 Устава БиХ, односно Дејтонског споразума, те је с тим у вези захвалио и Русији на истом званично исказаном ставу.

- Представници Републике Српске проводе све активности у складу са Уставом, поштујући изворни Дејтонски споразум. Наша мисија је да у Народној скупштини Републике Српске, која је мјесто одлучивања, афирмишемо слово Дејтона и да вратимо одузете надлежности, јер је то наше легитимно право из овог споразума - истакао је Кошарац.

На састанку су размијењена мишљења о резултатима недавне посјете Кошарца Русији, у оквиру које је одржан састанак копредсједавајућих Комисије за трговинску и економску сарадњу између БиХ и Русије, те потписани меморандуми о сарадњи у области туризма и области економске сарадње на тржиштима трећих земаља.

Кошарац је предложио да наредна сједница коопредсједавајућих Комисије буде одржана почетком 2022. године у Бањалуци, да фокус разговора буде на потписивању билатералног споразума о избјегавању двоструког опорезивања и меморандума о сарадњи у области малих и средњих предузећа, али и могућности закључивања споразума о слободној трговини између БиХ и Евроазијске царинске уније.

Кошарац је информисао Калабухова о подршци и опредјељењу званичника Републике Српске за придруживање регионалној иницијативи "Отворени Балкан", саопштено је из Министарства спољне трговине и економских односа у Савјету министара.

На састанку је разговарано и о могућности увођења директне авио-линије између БиХ и Русије, а заједничка оцјена је да би то била добра основа и додатни подстицај за јачање привредне сарадње између двије земље.

Кошарац је захвалио Русији за помоћ коју је пружила БиХ у борби против пандемије вируса корона и показано солидарности, посебно када је ријеч о набавци вакцина.