latinica  ћирилица
24/11/2021 |  13:10 ⇒ 18:55 | Аутор: СРНА

Додик на састанку са Вархељијем предложио да ентитети и Брчко направе споразум о имовини (ВИДЕО)

Српски члан Предсједништва БиХ Милорад Додик изјавио је данас у Сарајеву да је на састанку са комесаром ЕУ за проширење Оливером Вархељијем предложио да Република Српска, Федерација БиХ и Брчко дистрикт направе споразум о имовини која се налази на простору ентитета.
Чланови Предсједништва БиХ са Вархељијем - Фото: СРНА
Чланови Предсједништва БиХ са ВархељијемФото: СРНА

Додик је рекао новинарима да је на састанку са Вархељијем, којем су присуствовала и друга два члана Предсједништва БиХ Шефик Џаферовић и Жељко Комшић, основна тема био европски пут БиХ и потреба да се дође до одређених договора везано за, како он /Вархељи/ то сада зове, деескалацију у БиХ.

Додик је изјавио да је Вархељију пренио и то да је БиХ у сталној кризи од Дејтона, иако се покушава представити да је БиХ тренутно у највећој кризи од Дејтона.

- Говорили смо покушава се направити покриће за неуставне одлуке Уставног суда, за чињеницу да се већ пресуђене ствари, говорим о Уставу БиХ, рецимо о имовини, покушавају поново вратити у надлежност БиХ, што није њена надлежност - рекао је Додик и додао да имовина која је утврђена сукцесијом бивше Југославије, а која се налази на простору других земаља треба да припадне заједничком нивоу за кориштење дипломатско-конзуларних послова.

Он је поновио да имовина која се по том споразуму налази на простору ентитета треба да припадне тим ентитетима.

Додик је изјавио да је на састанку са Вархељијем рекао да је могуће да постоје Оружане снаге које су донесене споразумом два ентитета, а касније је то утврђено на нивоу БиХ, што говори да је ентитет активан у томе.

Он је навео да је предложено смањење Оружаних нага БиХ за пола у саставу и трошковима.

- Упознали смо комесара о томе, а он инсистира на томе да треба очувати мир што је разумно и што је тачно. Ми из Републике Српске нисмо никад ни позивали на неку врсту рата - нагласио је Додик.

Додик је рекао да је Вархељијев приступ био коректан у тражењу да се настави са европским путем, те да је понудио да се пређе у оперативну фазу везано за инвестициони план у БиХ који предвиђа реализацију неколико важних пројеката.

Он је додао да је на састанку речено да је проблем нефункционисање органа у БиХ.

- Рекао сам да сам спреман да сваку одлуку везано за то, било пројекат у Републици Српској, ФБиХ, Брчко дистрикту да наши људи подрже тај пројекат и на нивоу Савјета министара или на неком другом нивоу - рекао је Додик и додао да је апсолутно нетачно да су органи у БиХ у блокади.

Он каже да је Предсједништво БиХ донијело све одлуке које су биле на дневном реду, с тим што се ишло ка томе да се коначна одлука донесе у Народној скупштини Републике Српске што је учињено.