latinica  ћирилица
24/11/2021 |  13:52 ⇒ 13:52 | Аутор: СРНА

У будућности милиони смрти због отпорности на антибиотике

Предвиђања о порасту резистенције на антибиотике нису добра и говоре да ће за 20 до 30 година бити милиони смртних случајева људи који неће имати с чим да се лијече због великог степена отпорности на антибиотике, рекла је данас у Бањалуци начелница Службе за микробиологију у Институту за јавно здравство Републике Српске Пава Димитријевић.
Таблете, илустрација - Фото: Getty Images
Таблете, илустрацијаФото: Getty Images

Обраћајући се новинарима на округлом столу поводом Свјетске седмице свјесности о антибиотицима, Димитријевићева је рекла да потрошња антибиотика расте у Републици Српској, те додала да је ковид епидемија довела до кулминације овог проблема.

- Потребно је да се у рјешавање овог проблема укључи цјелокупна јавност. Сви смо у позицији да треба да се боримо да сачувамо ову јако битну групу лијекова која дословно спасава животе - истакла је Димитријевићева.

Помоћник министра здравља и социјалне заштите Републике Српске Амела Лолић рекла је да антибиотска резистенција представља свјетски проблем, те да борба с тим не иде баш на најбољи начин.

- Ми смо навикли на широку употребу антибиотика и када им јесте и када им није вријеме. Доба короне донијело је додатне изазове и имали смо повремено информације да се кроз примарну здравствену заштиту прописује јако пуно антибиотика и не увијек оправдано. Позивам да антибиотике користимо онда када нам заиста требају - рекла је Лолићева.

Специјалиста из Клинике за инфективне и тропске болести Клиничког центра Србија Горан Стевановић рекао је да се заборавља колико су антибиотици специфички лијекови који служе да убију бактерије.

- Када се примјењују гдје нема бактеријског изазивача могу само да направе нежељене ефекте а на дуге стазе најопаснији нежељени ефекат јесте генерисање отпорности бактерија на антибиотике - нагласио је Стевановић.

Он је додао да све већом употребом антибиотика ризикујемо да оставимо наредне генерације вез оружја за борбу против бактеријских инфекција.

Свјетска седмица свјесности о антибиотицима ове године се обиљежава под мотом "Ширите свјесност, зауставите резистенцију".