latinica  ћирилица
24/11/2021 |  13:59 ⇒ 14:00 | Аутор: РТРС

Поетски час Милана Ракуља у бањалучкој Електротехничкој школи (ВИДЕО)

Бањалучки пјесник Милан Ракуљ одржао је данас поетски час ученицима првог разреда бањалучке Електротехничке школе "Никола Тесла" у оквиру Дана читања, који су дио овогодишње кампање "Читајмо заједно".
Милан Ракуљ - Фото: РТРС
Милан РакуљФото: РТРС

Ову кампању већ пету годину организује Министарство просвјете и културе Републике Српске са циљем популаризације књижевности, његовања културе читања и развоја читалачке публике.

- Драго ми је што ме Министарство укључило у ову кампању, а још ми је драже што сам позван у школу у којој сам почео да пишем поезију - рекао је Ракуљ на почетку поетског часа, кojи je цитирајући Матију Бећковића назвао "тријумфом најгорих ђака".

Започео је час причом о својим "неславним" школским данима коју је пратила његова рана поезија саткана у књизи "Глуви путник". Неке од пјесама из ове збирке написао је док је похађао управо бањалучку Електротехничку школу. Била је то прилика да се са захвалношћу присјети и професорке српског језика Јеле Радоје, која га је охрабривала на његовом пјесничком путу.

Током часа низао је анегдоте о свом животном и пјесничком путу кроз друштвено ангажоване и љубавне стихове успут појашњавајући друштвене околности које су га пратиле, како на локалном, тако и на глобалном нивоу.

Бираним стиховима из збирке "Поезија у костима" говорио је о својим искушењима, стремљењима и најдубљим емоцијама, те на шармантан начин охрабривао ученике да читају и у књижевности траже одговоре. Велику пажњу изазвала је пјесма "Деведесет друга" из најновије награђене збирке поезије "Разгледнице из Трећег свијета", као и пјесма посвећена мајци "Доказ постојања".

Поклонио је књигу школској библиотеци, замоливши професоре да три књиге уручи ученицима који имају бар једну јединицу.

- Увијек се књиге поклањају најбољим ученицима и ја зато желим да своје књиге поклоним онима са лошијим успјехом да их охрабре, јер се њих ријетко сјетимо - рекао је Ракуљ.

Осврћући се на поетски час који су пратили аплаузи истакао је, поучен сопственим примјером, да међу ученицима електротехнчких школа сигурно има будућих студената српског језика и књижевности или било којег другог одсјека на Филолошком факултету и да њима овакви часови значе много.

Директорка Електротехничке школе Бањалука Ирина Чавић пожељела је добродошлицу пјеснику и изразила задовољство што је за поетски час изабрана баш ова школа у којој се, без обзира што је техничка школа, његује читање.

Инспектор - просвјетни савјетник за наставу из српског језика и књижевности Силва Добраш рекла је да данашњим ученицима треба приближити литературу. У том смислу похвалила је наступ пјесника и истакла да су Дани читања, као дио кампање "Читајмо заједно", активност која треба да трајно заживи у свим школама.

Професорка српског језика и књижевности у Електротехничкој школи Оливера Вујанчевић рекла је да је посјета пјесника и књижевника велика мотивација за ученике.

- Имамо доста талентованих ученика којима будуће занимање, можда, неће бити електротехника, него умјетност и значајно је као мотивација да ученици буду охрабрени у својим настојањима да стварају, пишу и раде - рекла је она.