latinica  ћирилица
24/11/2021 |  14:25 ⇒ 14:40 | Аутор: СРНА

На Ступу до сада пронађени посмртни остаци најмање три лица

На локалитету у сарајевском насељу Ступ до сада су пронађени посмртни остаци најмање три лица, а претпоставља се да тај број није коначан, јер ће ексхумација, која је почела јутрос, бити вршена до краја дана.
Ексхумација, архив - Фото: РТРС
Ексхумација, архивФото: РТРС

Портпарол Института за нестала лица БиХ Емза Фазлић рекла је новинарима да се према претпоставкама љекара патолога највјероватније ради о старијим посмртним остацима, који, како каже, нису у мандату Института.

- До краја дана ћемо знати шта ће се тачно пронаћи, а након пато-хистолошке анализе и криминалистичко-техничке обраде, тачно ће се утврдити старост костију, да ли припадају мандату Института и да ли ће се извршити идентификација путем ДНК методе - рекла је Фазлићева.

Она је додала да ће се посмртни остаци након ексхумације пребацити у костурницу "Свети Марко" у Миљевићима, у Источном Сарајеву, гдје ће се радити њихова обрада.

Посмртни остаци пронађени су приликом грађевинских радова у близини трамвајске пруге у сарајевском насељу Ступ, након је Тужилаштво БиХ затражило од Суда БиХ издавање наредбе за ексхумацију на том локалитету.

Тужилаштво је саопштило да истражилац Посебног одјељења за ратне злочине, координише рад овлаштених лица, те да су присутни љекар-патолог судске медицине, као и полицијски службеници МУП-а Кантона Сарајево који обезбјеђују локацију.

Фазлићева је потврдила и да је на отпаду грађевинског материјала на Бутмиру, у општини Илиџа, прошлог четвртка пронађена кеса у којој су се налазиле најмање двије лобање.

- По наредби Кантоналног тужилаштва Кантона Сарајево ти посмртни остаци су изузети и транспортовани у просектуру гробља Баре, гдје ће се обрадити и утврдити о чему се ради у овом случају - рекла је Фазлићева.

Она је навела да су, након пријаве једног становника да су у насељу Ковачи у димњаку пронађени посмртни остатаци, истражиоци Института и антрополози утврдили да се ради о животињским костима.

Данашњој ексумацији присуствовале су и чланице Организације породица заробљених и погинулих бораца и несталих цивила Источно Сарајево, које годинама трагају за својим најмилијим.

Члан Организације Мирјана Цабо је изјавила да се, према њиховим подацима, у Сарајеву трага за још 196 несталих Срба, а на локацији на Ступу за посмртним остацима Милана Дошле и Драгана Чарапића.

- Тужно је да само у оваквим приликама налазимо посмртне остатке, а у посљедњих мјесец дана нисмо ни знали да су вршена копања и гдје су завршиле пронађене кости - рекла је Цабо.

Члан Организације Милка Кокот рекла је да је од 1992. до 1995. године Сарајево постало масовна гробница Срба.

- Од 2003. године, бројне породице и ја чекамо на ДНК налазе. Мислим да је крајње вријеме да овако више не долазимо, да нас не стављају иза жуте траке јер, у свему овоме, ми смо прва карика - рекла је Кокотова.

Она тражи од Тужилаштва БиХ да са породицама несталих организује састанак којим ће одговорити на многа питања која их муче.

Данашњој ексхумацији присуствовала је и Нада Старчевић која трага за супругом Синишом који је нестао 8. јуна 1992. године у мјесту Долац, између насеља Бућа Поток и Пофалића.

Она је навела да је тог дана био муслимански напад и да је тада нестало девет Срба, од којих је седморо пронађено, а извјесни Аћимовић и њен супруг нису.

- До данас о њему ништа не знам и изгубила сам сваку наду да ћу икада нешто сазнати. Ишла сам на све екхсумације, чак и у току рата, без обзира на тежак осјећај који ме обузимао - рекла је Старчевићева, додајући да би јој било лакше када би пронашли бар нешто његово и сахрани по православним обичајима.

Она је нагласила да је морала извадити смртни лист за свог супруга, у којем стоји да је умро 27. јула 1997. године.

- Немам валидан папир да бих могла за њега нешто да тражим. Заиста немам више шта да кажем. Све ово што се дешава је страшно - рекла је Старчевићева.