latinica  ћирилица
24/11/2021 |  14:37 ⇒ 14:39 | Аутор: СРНА

Радончић тужио БиХ

Предсједник СББ-а Фахрудин Радончић тужио је БиХ због неоснованог хапшења и времена током поступка проведеног у притвору и под мјерама забране.
Фахрудин Радончић - Фото: РТРС
Фахрудин РадончићФото: РТРС

Правобранилаштво БиХ затражило је да захтјев буде одбачен као неоснован.

Радончићев правни заступник Алмина Пилав је на припремном рочишту подсјетила да је Фахрудин Радончић ухапшен 25. јануара 2016. године због сумње да је починио кривично дјело удруживање ради чињења кривичних дјела, ометања рада правосуђа, те примање награде или другог облика користи за трговину утицајем.

Она је навела да му је, на приједлог Тужилаштва БиХ, 27. јануара те године одређен једномјесечни притвор, те да је Радончић у то вријеме обављао функцију делегата у Дому народа Парламентарне скупштине БиХ.

Пилав је подсјетила да је Радончић у притвору провео 66 дана, од чега 15 у кућном притвору.

Она је рекла да су мјере забране трајале укупно 158 дана, током чега је, како је навела, претрпио "душевне боли због повреде слободе, кретања, части и угледа", преносе федерални медији.

Помоћник правобраниоца БиХ Младен Драганић рекао је да је тужбени захтјев неоснован и затражио да буде одбијен.

Он је навео да се ни у једном закону не примјењује право за накнаду штете за одређивање мјера забране, нити за вођење кривичног поступка.

Поступак ће бити настављен 25. јануара 2022. године, када ће бити расправљано о основи и висини тужбеног захтјева Фахрудина Радончића, који ће бити саслушан у својству оштећеног.