latinica  ћирилица
24/11/2021 |  16:10 ⇒ 17:13 | Аутор: РТРС

Вархељи: Посветити се дијалогу и оживљавању европске агенде

Комесар ЕУ за проширење Оливер Вархељи поручио је политичким лидерима у БиХ да се посвете политичком дијалогу и оживљавању европске агенде, јер тек тада, како је навео, БиХ може у цјелости остваривати све погодности које долазе из програма и фондова ЕУ, укључујући и европски инвестициони пакт.

Вархељи је обраћајући се новинарима у Сарајеву нагласио јасну и кредибилну европску перспективу БиХ, истичући да су предузети важни кораци на реализацији 14 кључних приоритета из Мишљења Европске комисије и ради се у правцу кандидатског статуса земље, што представља зацртану мапу пута будућег чланства у ЕУ.

Он је навео да постоји још пуно тога што тек треба да буде урађено.

Подсјетивши да је током посјете БиХ разговарао са представницима институција, укључујући и политичке представнике из Сарајева, Бањалуке и Мостара, Вархељи је нагасио да је европски инвестициони пакет темељни пакет помоћи ЕУ с циљем унапређења економије и економског опоравка од пандемије ковида 19.

- БиХ је изузетно важна корисница програма и плана. Његова реализација омогућила би спровођење кључних пројеката које смо већ претходно усагласили са домаћим властима у БиХ. Међутим, то подразумијева хитно дјеловање како би се реализовали пројекти у области транспората, попут коридора 5Ц, који не подразумијева само ауто-пут, него и жељезнички саобраћај, потом деминирање ријеке Саве и осигурање путне комуникације на релацији Сарајево–Подгорица - рекао је Вахрељи.

Кад је ријеч о енергетици, Вархељи је за примјер навео пројекат гасне интерконекција БиХ са Хрватском.

- Генерално, цијели план представља значајну шансу за БиХ да у цијелости трансформише модел привреде и економски модел, те да направи искораке у правцу зелене и дигиталне трансформације. Односно, да направи искорак у правцу смањења зависности о угљу као сировини - рекао је комесар ЕУ за проширење.

Да би се у цјелости уживале погодности које долазе кроз ову врсту помоћи, како је навео, потребне су хитне мјере и хитне активности, односно функционалне институције на нивоу БиХ.

- Још се чека да буду донесене одређене одлуке које ће осигурати реализациу значајних инвестиција. У супротном, пријети опасност да ове инфраструктурне инвестиције буду изгубљена шанса. Говоримо о 1,5 милијарди евра улагања или 90 милиона евра које остају за реализацију у оквиру ИПА за 2022. годину. Без ових хитних одлука, пријети опасност за БиХ да не буде у наредној години учесница бројних других програма - каже Вархељи.

Европски комесар за проширење је напоменуо да је дошао да разговара са свим политичким лидерима како би биле донесене јасне и неодложне политичке одлуке.

- За то нам је потребан конструктиван дијалог и воља свих страна и актера. Још ћу нагласити да било какав бојкот и блокаде са било које стране апсолутно нису прихватљиве и не иду никоме у корист - напоменуо је Вархељи.

Он је позвао све политичке лидере да врате пажњу на спровођење реформи које су зацртане у 14 кључних приоритета Европске комисије у области владавине права, правосуђа, али и уставних и изборних реформи.

- Најкраће речено, потребно је да имамо институције на нивоу БиХ и од свих изабраних званичника очекујем њихов пуни ангажман у раду, што укључује и Предсједништво, Савјет министара и Парламентарну скупштину БиХ. Постоје кључне одлуке на које се чека, које су важне, а било каква реторика и радње у смислу подјела не иду ником у прилог - навео је Вархељи.

Он је напоменуо да је циљ ЕУ да се остваре резултати у БиХ, те поновио да у супротном постоји могућност великих губитака.