latinica  ћирилица
24/11/2021 |  16:30 | Аутор: СРНА

Повећано интересовање страних инвеститора за Српску

Интересовање страних инвеститора за Републику Српску у посљедњих неколико мјесеци примјетно је повећано, посебно из Њемачке, Аустрије и Италије, и то из области ауто-индустрије и уопште металског сектора, речено је Срни у Министарству привреде и предузетништва Српске.
Министарство привреде и предузетништва - Фото: РТРС
Министарство привреде и предузетништваФото: РТРС

Министарство привреде и предузетништва је у сталној комуникацији са постојећим и потенцијалним инвеститорима у вези са пружањем информација и подршке на терену, посјетама локацијама, сарадњом са јединицима локалне самоуправе у припреми посјета, као и сарадњом са осталим институцијама.

Према прелиминарним подацима Централне банке, за првих шест мјесеци нето стране инвестиције у Републику Српску износиле су 211 милиона КМ, а страна директна улагања у првом полугодишту већа су у односу на исти период прошле године, што указује на постепен опоравак прилива страних инвестиција.

За 10 мјесеци ове године је, према подацима Агенције за посредничке, информатичке и финансијске услуге, основано 181 ново привредно друштво, што представља пораст у односу на исти прошлогодишњи период, када је основано 126 нових привредних друштава.

У Министарству привреде и предузетништва осврнули су се и на стање иностраних инвестиција у прошлој години, наводећи да је у Српској лани дошло до пада нето страних инвестиција од 28,3 одсто у односу на 2019. годину, али да је тај пад мањи у односу на пад глобалних инвестиција који је био 35 одсто, те од пада у земљама у транзицији гдје је у прошлој години био 58 одсто.

Оваква кретања директних страних инвестиција су и очекивана због изузетно неповољних услова пословања проузрокованих пандемијом вируса корона.

Министарство је навело и податке Централне банке БиХ по којима су у прошлој години у Републици Српској евидентиране нето стране инвестиције у износу од 285,1 милион КМ, додајући да је прилив страних инвестиција у 2020. био на нивоу прилива страних инвестиција у 2017, када је износио 284 милиона КМ.