latinica  ћирилица
24/11/2021 |  16:33 ⇒ 16:33 | Аутор: СРНА

Доведена у питање производња у Термоелектрани Тузла

Електропривреда БиХ саопштила је да је доведена у питање производња електричне и топлотне енергије у Термоелектрани Тузла уз све извјеснију редукцију у испоруци и снабдијевању купаца због тренутних дешавања у вези са рудницима Концерна овог предузећа и неизвјесне испоруке угља из Рудника Крека.
Термоелектрана Тузла (фото:ekologija.ba) -
Термоелектрана Тузла (фото:ekologija.ba)

С циљем обезбјеђења топлотне енергије за гријање Тузле и Лукавца за период трајања неизвјесне ситуације у снабдијевању угљем, Термоелектрана Тузла је приморана обуставити рад Блока 4 вечерас у 22.00 часа, а као замјенски капацитет за топлификацију два града у 18.00 часова у погон ће бити укључен Блок 3 са једним котлом, наводи се у саопштењу.

Тренутне залихе мјешавине угља за рад топлификацијског Блока 4 су достатне за два дана рада постројења.

У наредној седмици, ЗА коју је прогнозирано захлађење, Блок 3 ће бити у погону са оба котла. Потребан угаљ за рад Блока са оба котла у количини 2.500 тона дневно могуће је обезбједити из рудника Бановићи и Станари, истакли су из Електропривреде БиХ.

У том периоду, како се истиче, производња електричне енергије и технолошке паре за индустрију обављаће се само на Блоку 6 чији рад је отежан.

Залихе угља за овај Блок су исцрпљене и рад се базира на проточном пријему што подразумијева да се све испоручене количине угља одмах транспортују у производни процес. Из тог разлога је извјесна редукција у снабдијевању купаца електричном и топлотном енергијом, те технолошком паром.

Због отежаног рада у Термоелектрани Тузла у погону су сва три блока Термоелектране Какањ. Залихе угља на депоима су довољне за рад постројења у наредних 15 дана, навела је Служба за комуникације Електропривреде БиХ.