latinica  ћирилица
24/11/2021 |  16:34 ⇒ 20:22 | Аутор: РТРС

Рудари одлазе кућама, али производњу неће наставити (ВИДЕО)

Рудари који су два дана протестовали испред Владе ФБиХ донијели су одлуку о прекиду протеста испред зграде федералне Владе, иако њихови захтјеви нису испуњени. Враћају се кућама, али са штрајком настављају, док сви њихови захтјеви не буду испуњени.

Више од 500 рудара ноћ је провело на улици и платоу испред зграде Владе Федерације у Сарајеву, гдје су претходног дана протестовали незадовољни својим положајем. Рок који су поставили Влади – да позитивно одговори на њихове захтјеве истекао је у 15.00 часова. Након тога, протест је окончан, али не и обустава рада.

- Ми имамо свакако активан раднички неспослух од уторка од 7.00 часова. Тај раднички непослух траје све док се не усагласе сви захтјеви које смо представили Влади Федерације БиХ. 18. новембра. Раднички непослух, то значи да нема производње угља из рудника угља у саставу концерна док се не усагласе сви ови захтјеви који су представљени - рекао је предсједник Синдиката радника рудника ФБиХ Синан Хусић.

Радници седам рудника у Федерацији траже стављање ван снаге правилника о раду и радном учинку у Руднику угља Крека, оставку директора Електропривреде БиХ и директора рудника угља који су у саставу ових предузећа, увезивање радног стажа радницима, утврђивање минималне плате од 1.000 КМ и друго.

- Оно што смо доживили овдје у ова два дана која смо боравили нама даје за пуно право да будемо јако обзирни и наравно водимо рачуна збиља о сваком свом потезу., а да ли ћемо и преговарати одлучићемо до краја дана - истакао је Хусић.

Представници Синдиката радника рудника одбили су синоћ на поноћном састанку у федералној Влади да присуствују састанку који је сазвао премијер Фадил Новалић. Рудари поручују – нема компромиса!

- Дефинитивно нема никаквог одступања. Ако могу без нас, нека могу. А ја мислим да не могу - рекао је радник у руднику Бреза Дамир Пађа.

Око 7.000 рудара из свих седам рудника у Федерацији обуставило је производњу. Изричити да до ипуњења захтјева не прекидају штрајк. Од осам захтјеваних тачака, Влади Федерације четири су прихватљиве.