latinica  ћирилица
24/11/2021 |  17:04 ⇒ 18:26 | Аутор: ТАНЈУГ

Андерсон прва шведска премијерка

Челница шведских социјалдемократа Магдалена Андерсон изабрана је у парламенту за предсједницу Владе и тако постала прва жена на челу те нордијске монархије, након двије седмице тешких преговора.
Стокхолм (Фото: Flicr / Aaron Geddes) -
Стокхолм (Фото: Flicr / Aaron Geddes)

Ова 54-годишња економиста, досадашња министарка финансија у влади Стефана Лоефвена, синоћ је успјела у задњи трен да добије потребну подршку за преузимање власти, захваљујући договору са Љевицом о повећању најнижих пензија.

Видно узбуђена, устала је праћена пљеском свог политичког табора, а предсједник Риксдага јој је предао дужност.

Али, дочекало ју је неугодно изненађење: успут је изгубила потдршку центристичке странке пресудне за гласање о буџету.

- Мислим да свеједно могу управљати земљом. Вјерујем да Шведска може боље - рекла је на пресу, понављајући свој слоган.

Стефан Лоефвен, ослабљен седмогодишњом владавином и политичком кризом с почетка љета, у аугусту је најавио да ће у новембру отићи, напуних годину дана прије парламентарних избора у септембру 2022. године.

Магдалена Андерсон, бивша пливачка звијезда, позната по својој отворености због које је стекла надимак "булдожер", замијенила га је почетком новембра и на челу социјалдемократске странке.

Премда је позната као земља у којој се поштује полна равноправност, Шведска досад није имала премијерку, за разлику од осталих нордијских земаља.

Када се пресели у Росенбад, сједиште владе, њен главни задатак биће да задржи социјалдемократе на власти на изборима у јесен сљедеће године.

Странка коју је некад водио Олоф Палме, која има око 25 одосто поршке јавности, задржала је наслов највеће политичке странке у Шведској, али је близу историјски најнижем паду.