latinica  ћирилица
24/11/2021 |  19:47 ⇒ 25/11/2021 | 08:59 | Аутор: РТРС

Српски кадрови у дипломатско-конзуларној мрежи одбијају позив Турковићеве (ВИДЕО)

Уочи такозваног Дана државности, српски представници у дипломатско-конзуларној мрежи одговорили су министарки Бисери Турковић - не славимо лажни празник!
Бисера Турковић - Фото: СРНА
Бисера ТурковићФото: СРНА

Уочи такозваног Дана државности, српски представници у дипломатско-конзуларној мрежи одговорили су министарки Бисери Турковић - не славимо лажни празник!

25. новембар није празник усаглашен на бх. нивоу и зато, кажу амбасадори, нећемо подржати јасну намјеру министарке Турковић да угњетава српски народ.

Још један лажан датум у календару бх. непризнатих празника. Овако српски кадрови амбасада БиХ виде такозвани Дан државности.

Министарка Турковић поново се оглушила на глас Предсједништва, према чијим одлукама би требало да наступа. Умјесто тога, каже амбасадор БиХ у Русији Жељко Самарџија, самовољно издаје инструкције које нити један Србин не би и неће послушати.

- Предсједништво је по Уставу задужено да води спољну политику. А знамо да око 25. новембра не постоји сагласност, око 1. марта не постоји сагласност јер просто немамо календар празника на нивоу БиХ. Онда такве инструкције и позиви постају беспредметни и чист вишак, компликују додатно ионако сложене односе - додаје Самарџија.

И није ово први покушај директиве у мандату Бисере Турковић, подсјећа амбасадорка БиХ у Грчкој, Милица Ристовић Крстић.

Министарка иностраних послова у Савјету министара сваке године позива на прослављање такозваног Дана независности и Дана државности, чиме се, каже Крстићева, јасно очитује намјера Турковићеве да понизи и угњетава српски народ.

- Неки датуми које министарка форсира да обиљежавамо нама евоцирају успомене на не тако лијепе догађаје. И на трауматичне догађаје из претходног грађанског рата у БиХ. Један од љих је 1. март. За нас Србе то је дан када је против наше воље изгласана на референдуму независност и сви врло добро знамо да Срби нису тада гласали. Дакле они прослављају датум када смо ми прегласани - истакла је Крстићева.

Једноентитетски празници које проглашава Федерација празници су провокација, каже амбасадор БиХ у Јапану Синиша Берјан. На те провокације Срби одговарају јединственим негирањем.

- 25. новембра амбасада БиХ у Јапану ће нормално радити и нећемо организовати никакве активности. Ово је само један у низу покушаја наметања државних празника око којих не постоји консензус три конститутивна народа и на државном нивоу заправо никад није ни усвојен закон о празницима - закључује Берјан.

Амбасадор БиХ у Хрватској, Александар Врањеш процјењује да је министарка Турковић остала у некадашњој, како каже, "Алијиној републици БиХ". Намеће законе који су тада важили само за Бошњаке, али Срби, истиче Врањеш, неће одговорити на лажну политику Бисере Турковић: "Инструкција Турковићеве не представља никакав облигаторни документ за шефове дипломатско-конзуларних представништава него квазиполитички покушај стварања континуитета са Алијином републиком БиХ чија је Турковићева била амбасадор."

Без уставом обавезујућих инструкција Предсједништва или Савјета министара БиХ, и без валидног Закона о празницима на нивоу БиХ, Турковићева самовољно води спољну политику, поручују амбасадори.

Такозвани дан државности, оцјењују, празник је апсурда који Срби неће славити.