latinica  ћирилица
25/11/2021 |  07:20 ⇒ 10:39 | Аутор: РТРС

Бабић: Повећати функционалну употребу ћирилице (ВИДЕО)

Уставни суд Републике Српске утврдио је да су одређеним одредбама Закона о заштити, очувању и употреби језика српског народа и ћириличког писма повријеђени витални национални интереси хрватског и бошњачког народа.
Миланка Бабић - Фото: РТРС
Миланка БабићФото: РТРС

Из Уставног суда је саопштено да је наведеним законом предвиђено да се културне и друге манифестације, које се финансирају или суфинансирају из јавних средстава одређује облигаторно коришћење ћириличког писма, као и да су предвиђене казне уколико се поступи супротно, чиме се фаворизује употреба ћириличног у односу на латиничко писмо.

Професорка српског језика и књижевности Универзитета у Источном Сарајеву Миланка Бабић је истакла је у нашем Јутарњем програму да вјерује да ће правници прилагодити ову одлуку Уставног суда Српске правном систему.

- Изненадила сам се одлуком Уставног суда, јер се стекао утисак да је закон одбачен у цијелини. Међутим када сам прочитала, видјела сам да је потребно прилагодити само одређене чланове закона и вјерујем да ће тако бити и урађено. Такође, вјерујем да ничије право неће бити угрожено - истакла је Бабић. 

Истакла је да је законодавац желио да повећа употребу ћирилице, јер се латиница много више користи.

- Морамо заштитити ћирилицу како би се повећала њена функционална употреба - истакла је Бабић.