latinica  ћирилица
25/11/2021 |  09:41 ⇒ 15:43 | Аутор: РТРС

Гласање по свим тачкама дневног реда (ВИДЕО)

Посланици Народне скупштине Републике Српске разматрају измјене и допуне Закона о Пензијском резервном фонду Републике Српске.
НСРС уживо -
НСРС уживо

 

Пренос засједања на РТРС плус и нашем порталу.

Након краће паузе посланици ће се изјаснити о апсолвираним тачкама дневног реда.

Приједлогом закона о измјенама и допунама Закона о безбједности саобраћаја на путевима Републике Српске регулисан је саобраћај лаких личних електричних возила као што су електрични тротинет, електрични скејтборд, хаверборд и сегвеј.

Министар саобраћаја и веза Републике Српске Недељко Ћорић рекао је да се наведена возила разврставају у четири класе.

- Предвиђено је да се прописи из области безбједности саобраћаја, којима је уређено кретање пјешака, примјењују и на лице које користи лако лично електрично возило класе један и класе три, а њихова максимална конструктивна брзина је до шест километара по часу - рекао је Ћорић.

Претходно су размотрени Приједлог закона о допуни Закона о Фонду за развој и запошљавање Републике Српске, Приједлог закона о измјени Закона о пензијском и инвалидском осигурању, који је предложио посланик Перица Бундалоч, Приједлог закона о музејској дјелатности и Приједлог закона о образовању одраслих.

Измјенама и допунама Закона о Пензијском резервном фонду Републике Српске предлаже се редефинисање постојећих ограничења улагања имовене Резервног фонда за потребе очувања задовојавајућег приносног положаја Резерног фонда, рекла је у Народној скупштини помоћник министра финансија Српске Сњежана Рудић.
Други сегмент измјена, додала је она, односи се на унапређење управљања инвестиционим ризицима.

Приједлогом закона о допуни Закона о фонду за развој и запошљавање Републике Српске прописано је да се средства овог фонда могу пласирати кредитно физичким лицима за стамбено збрињавање.

Разлози за допуне садржани су у потреби за задржавањем кадрова на домаћем тржишту рада, која је једним дијелом зависна од рјешавања захтјева за повећаном потражњом за средстава за стамбени кредит, као и потреби за додатним стимулисањем стамбеног збрињавања грађана, те подршку пронаталитетним политикама и развоју тржишта рада.

Посланик ПДП-а у Народној скупштини Републике Српске Перица Бундало рекао је данас да је у Закону о пензијском и инвалидском осигурању потребно измијенити одредбу која уређује право на породичну пензију, јер је непрецизна.

Министарка просвјете и културе Републике Српске Наталија Тривић истакла је да је доношење новог закона о музејској дјелатности од изузетног значаја не само за развој музејске дјелатности, већ и за развој културе и умјетности уопште, као и за развој науке и стручно-научног истраживања.

Образлажући у Народној скупштини приједлог закона о музејској дјелатности, Тривићева је навела да је он био потребан како би се омогућио развој музејске дјелатности, напредак музејских установа у стручном смислу, као и заштита и сигурност музејске грађе и нематеријалног културног насљеђа Републике Српске.

Министарка просвјете и културе Републике Српске Наталија Тривић истакла је да се новим законом о образовању одраслих реализују стратешки циљеви у овом, као и интегралном систему образовања.

Ти циљеви су, каже Тривићева, усмјерени на унапређење образовања одраслих, одговоре на потребе тржишта рада и појединаца за новим занимањима и вјештинама, унапређење могућности за запошљавање, повећање вриједности људског капитала и могућност социоекономског развоја Републике Српске.

----------------

Посланици су претходно размотрили Приједлог закона о друштвеном предузетништву, као и измјене и допуне закона о концесијама.

Размотрен је и приједлог о формирању Републичке дирекције за инвестиције, која би била сервис за будуће улагаче.

- Пратићемо рад инвеститора, јер желимо гаранције о значају инвестиције и броју радника који могу бити запослени, а Републичка дирекција ће се бавити процедурама - рекао је предсједник Владе Српске Радован Вишковић.