latinica  ћирилица
25/11/2021 |  10:18 ⇒ 12:23 | Аутор: СРНА

Новаковић Бурсаћ: Ко прославља 1. март, не може и ЗАВНОБиХ

Предсједавајућа Клуба посланика СНСД-а у Представничком дому парламента БиХ Сњежана Новаковић Бурсаћ изјавила је да прослава 25. новембра, који се у Федерацији БиХ третира као такозвани "дан државности", представља један од најдрастичнијих примјера лажног и лицемјерног односа тог дијела БиХ како према садашњости тако и према прошлости ове земље.
Сњежана Новаковић Бурсаћ - Фото: РТРС
Сњежана Новаковић БурсаћФото: РТРС

- Патетични покушаји фалсификовања и дисторзије ближе и даље прошлости, што у ФБиХ јесу дани који се обиљежавају као непостојећи "државни празници", потпуно је погрешан пут у изградњи стабилности и повјерења сложене заједнице каква је БиХ, јер уносе додатни немир, неразумијевање и доводе до нових политичких конфликата - рекла је Срни Новаковић Бурсаћ.

Она је нагласила да позивање на континуитет постојања празника из времена бивше СФРЈ нема никакав основ у правном оквиру БиХ.

Према њеним ријечима, питање празника у земљи којој је Дејтонски споразум и Устав измијенио унутрашњу структуру и потврдио нову политичку реалност кроз постојање Републике Српске и ФБиХ није и не може бити третирано као питање континуитета.

- Нова политичка реалност захтијева и доношење новог, усаглашеног закона о празницима на нивоу БиХ, што никада није учињено. Зато обиљежавање такозваног "дана државности" у ФБиХ представља правно и политичко насиље без преседана и зато су асполутно у праву сви запослени у заједничким иституцијама, укључујучи и амбасадоре, који данас нормално раде - рекла је Новаковић Бурсаћ.

Она је поручила да су континуитет и историјско насљеђе ЗАВНОБиХ-а суштински прекинули они који су прије 30 година организовали референдум о отцјепљењу БиХ из некадашње Југославије.

Тим референдумом, истакла је, српском народу јасно је поручено да политичка воља и став Срба о питању будућности БиХ неће бити уважен.

- На тај начин срушена је основна идеја ЗАВНОБиХ-а по којој је ова земља замишљена као "и српска, и хрватска, и муслиманска", а не као квазиграђанска или бошњачка, како је данас у Сарајеву покушавају скројити. И зато, они који прослављају 1. март, никако не могу прослављати и Дан ЗАВНОБиХ-а, нити имају право да било који од тих датума проглашавају "државним" празником мимо воље српског народа и институција Републике Српске - закључила је Новаковић Бурсаћ.