latinica  ћирилица
25/11/2021 |  10:55 | Аутор: СРНА

Тривић: Новим законом утврђени стратешки циљеви образовања одраслих

Министар просвјете и културе Републике Српске Наталија Тривић истакла је да се новим законом о образовању одраслих реализују стратешки циљеви у овом, као и интегралном систему образовања.
Наталија Тривић - Фото: Facebook
Наталија ТривићФото: Facebook

Ти циљеви су, каже Тривићева, усмјерени на унапређење образовања одраслих, одговоре на потребе тржишта рада и појединаца за новим занимањима и вјештинама, унапређење могућности за запошљавање, повећање вриједности људског капитала и могућност социоекономског развоја Републике Српске.

- Осим тога, овим законским рјешењима омогућава се флексибилнији систем образовања одраслих и његова већа доступност, подршка тржишту рада и сарадња са друштвеним партнерима на остварењу наведених циљева - рекла је Тривићева образлажући Приједлог закона о образовању одраслих на сједници Народне скупштине.

Она је додала да је Приједлог закона о образовању одраслих усклађен са Стратегијом образовања одраслих за период 2021. до 2031. година, као и са Законом о средњем образовању и васпитању и Законом о основном васпитању и образовању.

Тривићева је навела да су разлике између Нацрта и Приједлога закона настале као резултат расправе народних посланика, затим приједлога, примједаба и сугестија које су изнесене на јавним расправама, као и достављених приједлога организатора образовања одраслих.

Приједлогом закона измјењен је члан 13. и дефинисано да се формалним образовањем одраслих могу бавити основне и средње школе које поднесу захтјев за упис у Регистар организатора образовања одраслих.

Образовањем одраслих могу се бавити и друге образовне установе којима се даје могућност да обављају образовање одраслих, а морају да испуњавају материјалне, кадровске и друге услове у складу са важећим педагошком стандардима и нормативима за програм за који траже одобрење.

- Такође, прописано је да се испуњеност услова за извођење формалних програма образовања одраслих утврђује непосредним увидом комисија коју именује министар - појаснила је Тривићева.

Она је напоменула да ће, уз нова законска рјешења, образовањем одраслих моћи да се баве сви организатори образовања одраслих уз услове који су прописани, као и уз појачане контроле при огранизацији и реализацији различитих програма овог образовања.