latinica  ћирилица
25/11/2021 |  11:22 ⇒ 11:29 | Аутор: РТРС

Меркатор Група побољшала своје пословне резултате у првих девет мјесеци ове године

Меркатор Група је у првих девет мјесеци 2021. године остварила све кључне пословне циљеве и побољшала своје пословне резултате у односу на исти период прошле године, саопштено је из ове компаније.
Меркатор (фото: mercatorgroup.si) -
Меркатор (фото: mercatorgroup.si)

Оперативна добит износила је 57,6 милиона евра, нето добит из периода пословања 12,6 милиона евра, а нормализовани ЕБИТДА је већи за 10,8 одсто у односу на исти период прошле године и износи 139,3 милиона еура.

Меркатор Група је исто тако додатно смањила свој нето финансијски дуг у посматраном периоду.

- Меркатор је након много година успио смањити омјер између нето финансијског дуга и нормализоване ЕБИТДА испод пет пута, што доказује да стратешке одлуке дају праве резултате. Финансијски здрав и пословно успјешан Меркатор није само у интересу компаније, запослених и власника, већ и цијелог ланца од произвођача до прехрамбене индустрије у Словенији и регији. Меркатор ће наставити с дигиталном трансформацијом пословања и инсистирати на пружању модерних, персонализованих услуга и понуда за купце. Како је Меркатор Група дио Фортенове Групе, можемо наставити са стратешким улагањима, посебно у нови логистичко-дистрибутивни центар у Љубљани и обнову продајне мреже - рекао је Томислав Чизмић, предсједник Управе Меркатора.

Приходи од продаје порасли су за готово 1% у посматраном периоду и износили су 1,6 милијарди еура, при чему Група такође биљежи сличан раст прихода од малопродаје као основне дјелатности.

- Поређења са 2019. годином (период прије короне) такође потврђују да је Меркатор Група успјешно пословала, јер су приходи од продаје у периоду од 1. до 9. мјесеца 2021. порасли за 2,9 одсто у односу на исти период прије проглашења епидемије вируса корона (период од 1. до 9. мјесеца 2019.). Највећи раст прихода од продаје забиљежен је у трговини на мало, односно у Словенији за 4,8% у односу на исто раздобље прије проглашења епидемије вируса корона (период од 1. до 9. мјесеца 2019.). Предузеће Пословни систем Меркатор, д.д., успјешно је пословало у периоду првих девет мјесеци 2021. године, остваривши 34,4 милиона еура оперативне добити (ЕБИТ), што је повећање од 4,2 милиона евра у односу на упоредни период прошле године - наводи се у саопштењу.

Меркатор Група је у првих девет мјесеци ове године у основна средства уложила 20,9 милиона евра, од чега је највише било за обнову продајне мреже.

- Пословање у периоду првих девет мјесеци 2021. године обиљежила је епидемија вируса корона, што је захтијевало доношење додатних мјера, континуирано прилагођавање стварном стању и посљедицама појединачних мјера које су подузели Влада и други надлежни органи. Успјешно пословање зависило је углавном о брзој прилагодби пословања и залагању запослених у Меркатор Групи - закључује се у саопштењу.