latinica  ћирилица
25/11/2021 |  11:26 ⇒ 12:33 | Аутор: РТРС

Бијељина: Изложба о великанима руске књижевности (ВИДЕО)

У Народној библиотеци "Филип Вишњић" у Бијељини отворена је изложба "Толстој и Достојевски у српској култури" коју је приредила Библиотека града Београда.
Изложба о руским великанима - Фото: РТРС
Изложба о руским великанимаФото: РТРС

Изложба открива мало познате, директне везе славних руских писаца и српског народа, њихово залагање за српска питања,  као и за руске добровољце у српско-турском рату.

Ауторка изложбе Наташа Булатовић настојала је да пружи свестран приказ највећих руских писаца у Србији, истражујући уједно преводилачку, штампарску, критичарску, позоришну, филмску, друштвену и просвјетну дјелатност Срба у вези са Толстојем и Достојевским, великанима у периоду од средине 19. и током цијелог 20. вијека.

- Из "Пишчевих дневника" видимо колико је Достојевски хвалио Србe, писао је о томе колико је то борбен народ. У Србима је видио ослободиоце балканских земаља. Посебне везе се виде и код Исидоре Секулић, Меше Селимовића - рекла је Наташа Булатовић, бибилотекарка Библиотеке града Београда.

- Дјеца ће моћи да се упознају са животом Достојевског, са његовом литературом, да се подсјете зашто је он један од најважнијих свјетских писаца. Посебно ме радује сарадња Библиотеке Београда са Бијељином - истакла је Јасмина Нинков, директорка Библиотеке града Београда.

Повод за реализовање ове изложбе била је потреба да се пружи српски допринос у свјетском обиљежавању вијека Толстојеве смрти и два велика јубилеја када је ријеч о Достојевском, 200 година од рођења и 130 година од смрти.

- Прикључили смо се свим културним институцијама које обиљежавају значајне јубилеје. Изузетан је значај јубилеја 200 година од рођења Достојевског и за српску и за руску културу - подсјетила је Жељана Арсеновић, директорка Библиотеке "Филип Вишњић".

Изложбу "Толстој и Достојевски у српској култури" посјетиоци ће моћи да разгледају до 2. децембра у бијељинској библиотеци.