latinica  ћирилица
25/11/2021 |  11:32 | Аутор: СРНА

Рунић: Планирају да отворе мигрантске центре у Ливањском кантону

Начелник општине Дрвар Душица Рунић рекла је Срни да има незваничне информације да се на подручју Ливањског кантона планира отварање мигрантских центара.
Душица Рунић - Фото: РТРС
Душица РунићФото: РТРС

Рунићева је навела да је прича о мигрантским камповима "мировала" двије године, али да је посљедњих дана актуелна, те да има незваничне информације да се отварање ових центара планира у сарадњи са Владом Ливањског кантона.

Она је оцијенила да би отварање мигрантског кампа на подручју Дрвара угрозило безбједност повратника и додатно отежало тежак повратнички живот.

- Кризни штаб општине Дрвар је 2019. године једногласно донио одлуку да не жели да Дрвар буде мјесто гдје ће се смјештати мигранти, али ни да буде транзитна рута - подсјетила је Рунићева, која је и функционер СНСД-а.

Она је додала да је 2019. године ову одлуку подржао и Кризни штаб Владе Ливањског кантона.

Рунићева каже да се, према сазнањима из Полицијске управе Дрвар, на подручју општине свакодневно сусрећу мигранти који су у транзиту.

Она истиче да носиоци политике СНСД-а у Дрвару не жели да ова општина буде ни мигрантски камп, али ни транзитна рута за мигранте, јер би тада дошло до потпуног угрожавања безбједности локалног становништва.

- Повратници у Дрвару живе у веома тешким условима, а мигрантски кампови би додатно отежали тежак живот - нагласила је Рунићева.

Клуб одборника СНСД-а предао је захтјев да у дневни ред сједнице Општинског вијећа Дрвар буде уврштено разматрање актуелне мигрантске кризе у БиХ и Федерацији БиХ са посебним освртом на подручју Ливањског кантона и Дрвара са приједлогом закључака којим ће бити забрањено постављање привремених и сталних мигрантских кампова на подручју ове општине.