latinica  ћирилица
25/11/2021 |  12:10 | Аутор: СРНА

ТЕ Тузла без залиха, производња озбиљно угрожена

Депои Термоелектране у Тузли су без залиха угља и даља производња електричне и топлотне енергије озбиљно је угрожена због актуелних дешавања у рудницима Концерна и упитне испоруке из Рудника Крека, а редукције у испоруци и снабдијевању купаца су све извјесније, саопштила је Електропривреде БиХ.
Термоелектрана Тузла (фото:ekologija.ba) -
Термоелектрана Тузла (фото:ekologija.ba)

Како је наведено, синоћ је у 22.00 часа обустављен рад Блока 4, у погон је као замјенски капацитет укључен Блок 3 са једним котлом, а ријеч је о постројењима у којем се производи топлотна енергија за загријавање око 120.000 грађана Тузле и Лукавца.

Блок 3 ће у наредној седмици за коју је прогнозирано захлађење, бити у погону са оба котла. Потребне количине угаља за његов рад биће обезбјеђене из рудника Бановићи и Станари, навели су из Електропривреде БиХ.

Наредне седмице, додају, производња електричне енергије и технолошке паре за индустрију обављаће се само на Блоку 6 чији рад је отежан и тренутно се заснива на проточном пријему, што подразумијева да се све испоручене количине угља одмах транспортују у производни процес.

Термоелектрана Тузла обавијестила је кориснике топлотне енергије и технолошке паре о могућој редукцији у снабдијевању узрокованој обуставом испоруке угља из рудника Концерна.

У Термоелектрани Какањ су због отежаног рада постројења у Тузли, у погону сва три блока и њихов даљи рад у пуном капацитету упитан је са технолошког и сигурносног аспекта.