latinica  ћирилица
25/11/2021 |  13:11 ⇒ 13:22 | Аутор: Jutarnji list

Тензије између Лондона и Париза због трагедије миграната

Британски и француски лидери размјењују оптужбе након што се у каналу Ла Манш утопило 27 миграната, што се сматра једним од најсмртоноснијих таквих инцидената.

Француски предсједник Емануел Макрон, који се налази у Загребу, синоћ је из Хрватске упутио телефонски позив британском премијеру Борису Џонсону у којем је рекао да очекује пуну сарадњу британских власти у истрази овог случаја, као и да се нада да ситуација неће бити искориштена у политичке сврхе.

Џонсон је одговорио позивом да се Француска одазове и да се уведу заједничке обалске и морске патроле. Сматра и да  најновији инцидент најбоље доказује да француски напори како би се контролисало стање с њихове стране обале "нису довољни".

- Разумијем све тешкоће с којима се Француска суочава, али желимо да раде више и да квалитетније сарађујемо - рекао је Џонсон.

За то време, британски медији као да се такмиче ко ће више напасти Макрона који је, по њиховом мишљењу, главни кривац за ситуацију у Ла Маншу.

- Макрон, ти си крив за ово - објавио је Дејли мејл на насловној страни на којој је призор остатака бродића с којим су мигранти покушали да дођу до Енглеске.

Гардијан подсјећа да Француска већ неко вријеме одбија британску понуду о заједничкој обалској стражи, јер сматрају да би то могло да угрози њихов национални суверенитет.

Макрон је позвао на хитан састанак Савејта министара ЕУ, додајући да је нужно да се издвоје додатна средства за Фронтекс.

Такође, најављена је и ванредна сједница француске владе на којој ће се разматрати ова проблематика.

Гардијан пише да је само ове године у бродићима до Велике Британије преко канала доспјело око 26.000 људи, три пута више него прошле године, а очекује се да ће се притисак на Велику Британију смањити током хладнијег времена, али се то до сада показало као нетачно.