latinica  ћирилица
25/11/2021 |  13:19 | Аутор: РТРС

Миланка Благојевић одржала књижевни час са гимназијалцима и основцима у Шамцу

Књижевница Миланка Благојевић одржала је данас књижевни час са ученицима Гимназије у Средњошколском центру Шамац, а потом и са двадесетак талентованих ученика од шестог до деветог разреда у Основној школи "Шамац", а у оквиру Дана читања који су дио овогодишње кампање "Читајмо заједно", коју организује Министарство просвјете и културе Републике Српске.
Да не останемо без ријечи - Фото: РТРС
Да не останемо без ријечиФото: РТРС

Сусрет са гимназилајцима била је прилика да се разговара о књижевном стваралаштву, процесу стварања, као и занимању књижевника. Ученике је много интересовало на који начин писци проналазе инспирацију, али и како тече сам процес стварања књиге.

- Гимназијалци су имали прилику да чују кратку причу "Палента" Миланке Благојевић из њене збирке "Нервус вагус и друге приче" у издању "Имприматура", док је за основце изабрала кратку причу "Обичан живот једне обичне наранџе", такође, у издању "Имприматура“" а која описује живот једног човјека - саопштено је из Министарства просвјете и културе.

Ученике је савјетовала како да приступе писању писмених задаћа из српског језика и књижевности и открила им мале трикове који им могу помоћи да им реченица буде језгровитија.

- Жеља ми је била да упутим ученике у процес стварања једног књижевног дјела и да их упознам са савременим ствараоцима Републике Српске. Разговарали смо и о квалитетној књижевној литератури, као и класицима које читају у оквиру наставног програма у школи - рекла је Благојевић.

Посебно ју је обрадовало што су њој гимназијалци прочитали пјесму "Испочетка" Тање Ступар Труфуновић што јој је доказ да прате неке од наших савремених стваралаца.

Дани читања који су обиљежени у ове двије школе у Шамцу подстакли су ову књижевницу и заинтересоване ученике из двије школе да наставе са књижевним дружењима и у будућности.