latinica  ћирилица
25/11/2021 |  14:20 ⇒ 17:39 | Аутор: РТРС

Додик: БиХ због нефункционалности може остати без инвестиционе подршке ЕУ (ВИДЕО)

Српски члан Предсједништва БиХ Милорад Додик рекао је да је европски комесар за проширење ЕУ Оливер Вархељи на синоћ одржаном састанку у Сарајеву поручио да би БиХ због нефенкционалности могла да остане без инвестиционе подршке ЕУ.
Милорад Додик - Фото: РТРС
Милорад ДодикФото: РТРС

- Уколико не успијемо да ангажујемо та средства, ми имамо алтернативне могућности. Ми ћемо одржати инвестиционе активности на том плану - истакао је Додик.

Нагласио је да проблем представља политичко условљавање.

- Добро би било да повучемо ра средства од ЕУ. Она су свакако квалитетна, али ако је то политички мотивисано, онда то може да буде проблем. ЕУ јесте дјеловала на тај начин да је сваки пласман па и онај најмањи увијек политички везивала за неке политичке процесе и промјене - рекао је Додик.

Додик је истакао да Вархељи има доста информација о стању у БиХ.

Нагласио је да код странаца постоји увјерење да је БиХ у највећој кризи до сада.

- То није тачно. БиХ је у перманентној кризи. Било је далеко озбиљнијих и већих криза. Занемарује се основна ствар да БиХ не може да нађе модус и модел свог функционисања на начин да то не буде периодично или перманентно у сталном застоју - додао је Додик.

Оно што може да деблокира сву ову ситуацију је да се ријеше два питања - рад високог представника и рад Уставног суда БиХ.

- У оба случаја имамо озбиљне проблеме. Први је наметнути закони високог представника који су промијенили политички систем у БиХ и учинили тај систем антиуставним. Друго је одлука Инцка који је наметнуо одређени закон, а с друге стране то је перманентно дјеловање тзв. Уставног суда на неуставним основама који је донио неке одлуке везане за имовину тврдећи да имовина која је непрекосновено додијељена ентитетима након Дејтонског споразума и Устава, треба да се поново одлучује о тој имовини на нивоу БиХ на тај начин дајући до знања да је то имовина која припада БиХ, што наравно није тачно - изјавио је Додик.

Додик је рекао да је Српска предложила рјешење.

- Ми смо предложили да то они који су наметнули то и повуку и да након тога можемо да разговарамо у ПС БиХ о евентуално неким новим законским рјешењима. Уставни суд мора да буде ријешен, морају да оду странци из њега. Власништво над Уставним судом мора да припадне народима из БиХ, а не странцима - навео је Додик.

У Сарајеву је синоћ одржан састанак комесара ЕУ за проширење Оливера Вархељија и шефа Делегације ЕУ у БиХ Јохана Затлера са Додиком, Човићем и Изетбеговићем.