latinica  ћирилица
25/11/2021 |  14:51 ⇒ 15:01 | Аутор: РТРС

Лондон: Изложба посвећена Ејми Вајнхаус

Изложба названа "Ејми: иза сцене", посвећена једној од највољенијих свјетских умјетница, Ејми Вајнхаус биће отоврена у петак 26. новембра, у лондонском Дизајн музеју, а повод је обиљежавање 10. годишњице њене смрти.
Изложба слика Ејми Вајнхаус - Фото: AFP
Изложба слика Ејми ВајнхаусФото: AFP

Посебна вриједност ове изложбе је што је припремљена у сарадњи са њеном породицом, па ће посјетиоци, између осталог, моћи да виде њену одјећу, инструменте и руком писане текстове пјесама, које нису никад виђене.

Овом изложбом обухваћен је цијели њен живот, од школских дана, и представља подсјећање на Ејмино огромно наслијеђе, које је оставила музичкој и модној индустрији.

- Ако разговарате са неким млађим музичарима, схватићете да многи од њих истичу, да су захваљући Ејми изградили своје каријере и постали оно што јесу. Били Ејлиш рекла је да њена каријера не би била могућа без Ејми, а и Адел много прича о њој. Мислим да је Ејми најавила генерацију прилично снажних умјетница, које могу да буду оно што желе. Такође, мислим да су њен глас и стил надмашили вријеме у којем је живјела и то је омогућило да њено насљеђе буде релевантно и деценију касније и мислим да ће то бити још дуго - истиче кустос изложбе Прија Канчандани.

Посљедња соба на изложби нуди импресивно искуство са пројекцијама, базираним на њеном извођењу "Tears Dry on their Own."

- Надам се да ће ова изложба избрисати таблоидну слику Ејми, коју су медији створили. Неке ствари, с којима сам морао да се носим посљедњих неколико мјесеци, биле су једноставно одвратне и данас то не би могли да раде. Нема шансе! Али то се десило и волио бих да људи забораве на то и концентришу се на њену позитивну страну - каже њен отац Мич Вајнхаус.

Такође, наглашава да са ове изложбе нећете отићи сувих очију или без осмијеха, јер је врло емотивна и доноси много нових информација о "дјевојци, коју су сви вољели".