latinica  ћирилица
25/11/2021 |  14:55 ⇒ 21:57 | Аутор: РТРС

ЖРС: По новој систематизацији 2.098 радних мјеста (ВИДЕО)

Жељезнице Српске добиле су нови Правилник о организацији и систематизацији радних мјеста.
ЖРС - Фото: РТРС
ЖРСФото: РТРС

Урађен је у складу са пословним потребама Жељезница и има 2.098 радних мјеста, колико је утврђено пројектом реструктурирања.

Више правилника о систематизацији радних мјеста у Жељезницама од сада су прошлост. Управа је усвојила јединствен акт који систематизује радна мјеста за 2.098 радника. Нова систематизација предвиђа значајно смањење броја руководилаца, број сектора и броја шефова служби.

- У новој систематизацији примјера ради ми имамо два извршна директора, замјеника директора сектора немамо, број шефова служби са 64 смо скинули на 27, шефова станица са 89 на 67 - навео је в.д.генералног директора Жељезница Републике Српске Жељко Радић.

Дуго су трајали преговори са жељезничким синдикатима о новој систематизацији. Уважен је дио њихових приједлога и већих примједби нема.

- Изражено је негодовање од стране једног дијела синдиката зато што нисмо добили прво приједлог на који би ми исказали своје мишљење - истакао је представник Самосталног синдиката одржавања шинских возила Горан Чамџић.

Више од 80 одсто запослених усвајањем нове систаматизације моћи ће да ријеши свој статус. Вишка нема, али је проблем структура запослених . Тренутно недостаје око 60 радника у односу на број предвиђен пројектом реструктурирања.

- Нама требају радници, Ми проводимо процедуре да примимо раднике у извршним службама, уз истовремено да раднике који спадају у специфичне категорије да њих збринемо и да их укључимо у процес рада - додао је Радић.

Жељезнице су 2014. имале 5.683 запослених. У процесу реструктурирања који се одвија по пројекту Свјетске банке, тај број тренутно је сведен на 2.029 радника, добровољним одласком уз отпремнине и пензионисањем.