latinica  ћирилица
25/11/2021 |  15:41 ⇒ 20:13 | Аутор: РТРС

У Требињу отворен Кинески културни центар (ВИДЕО/ФОТО)

Градоначелник Требиња Мирко Ћурић и амбасадор Кине у БиХ Ђи Пинг данас су у требињској Народној библиотеци отворили Кинески културни центар, први у БиХ.
Отворен кинески Културни центар у Требињу - Фото: СРНА
Отворен кинески Културни центар у ТребињуФото: СРНА

Кинески амбасадор рекао је новинарима да је ово испуњење жеље за отварање културног института у овом граду, те је овом приликом изразио задовољство.

– Први пут сам у Требињу био прије двије године када сам се договорио са градоначелником и предсједником Скупштине да ћемо ојачати економску и културну размјену – рекао је Ђи и за отварање овог центра захвалио градоначелнику Мирку Ћурићу, директору Народне библиотеке Милосави Супић Вуковић, те представнику Министарства иностраних послова у Савјету министара Љуби Грковићу.

Ћурић је навео да постоји велико интересовање Требињаца да похађају курс кинеског језика, те додао да ће се у наредном периоду размишљати о већем простору за кинески културни центар.

– Велики број туриста из Кине долазио је у Требиње, доживљавају га као мали град са много знаменитости које немају други градови. Ово је веома значајан корак да успоставимо веома важан мост који ће у наредном периоду бити на обострано задовољство – истакао је Ћурић.

Директор Народне библиотеке у Требињу Милосава Супић Вуковић истакла је да се у овој установи културе већ одвија бесплатан курс кинеског језика, да је заинтересованост велика и да имају око 40 полазника свих старосних категорија.

Фото: РТРС

– Увјерена сам да ће у наредном периоду у оквиру различитих радионица и активности да упознају све чиме обилује наша пријатељска земља Кина – рекла је Вуковићева.

Она је исказала велико задовољство што је ова установа препозната као адекватан партнер за реализацију свих планираних активности у наредном периоду.

Грковић је истакао да је отварање кинеског културног центра у Требињу још један знак добрих и пријатељских односа Кине и БиХ, те потврда да ти односи напредују.

– Интерес младе генерације да изучава кинески језик је веома важан мост који је спојио двије земље. Задовољство ми је да је Требиње први град који је угостио овако важну институцију културе и знања – нагласио је Грковић.

Међу полазницима курса кинеског језика у Народној библиотеци је Сара Буха, која је рекла да курс похађа мјесец и по дана, да је кинески језик занимљив, те да има жељу да отпутује у Кину.

Њена сестра Ема навела је да кинески језик воли и да га је раније учила на апликацији.

– Кинески језик није тежак. Кад сам чула да се отворио курс одмах сам се уписала и препоручила бих свима да уче кинески – истакла је Ема.

Простор првог Кинеског културног центра у БиХ отворен је уз подршку Министарства иностраних послова БиХ, а у припреми су још три. Амбасадор Ји Пинг је, ради чвршћег повезивања и упознавња, одржао предавање о кинеској економији, култури и образовању.