latinica  ћирилица
25/11/2021 |  16:44 ⇒ 26/11/2021 | 06:48 | Аутор: РТРС

ФБиХ обиљежава Дан државности, у Српској радни дан (ВИДЕО)

Четири дана након што је Република Српска обиљежила Дан потписивања Дејтонског мировног споразума, као датум настанка данашње БиХ, Федерација обиљежава свој празник - тзв. Дан државности.
Обиљежавање тзв. Дана државности БиХ - Фото: РТРС
Обиљежавање тзв. Дана државности БиХФото: РТРС

Овај датум одабран је у помен на прво засједање ЗАВНОБИХ-а 1943. године у Мркоњић Граду, када је БиХ дефинисана као једна од шест равноправних република у тадашњој Југославији.

Република Српска се не одриче тековина антифашизма, али те тековине су у БиХ одавно погажене и тог празника више нема, општи је став, како струке, тако и грађана у Српској.



У земљи апсурда, како често називају БиХ, празници су још једна линија подјеле. Иста слика понавља се већ годинама - док једни празнују, за друге је радни дан, и обрнуто.

Иако је Резолуцијом ЗАВНОБИХ-а прије 78 година поручено да БиХ није ни српска, ни муслиманска, ни хрватска, већ и српска, и муслиманска, и хрватска, данашњи датум обиљежава се само у дијелу Федерације у којем су већина Бошњаци.

Тамо овај датум доживаљавају као обнову државности, а себе виде као браниоце државе од друга два конститутивна народа.

- Ни Додик, ни Човић, ни Београд ни Загреб не могу БиХ ништа, све док има довољно људи који су спремни да кажу и покажу, ако буде требало, да ће учинити све да сачувају своју домовину - каже Жељко Комшић, члан Предсједништва БиХ.

- То је суштински погрешно, то да он сматра да је БиХ његова и да он нешто брани. То је давно пропало што он брани. Пропао је АВНОЈ а тиме и та његова прича - категоричан је српски члан бх. Предсједништва Милорад Додик.

Двадесетпети новембар није ништа више од историјског датума, када је прије 78 година одржан припремни састанак за четири дана касније одржану сједницу АВНОЈ-а, која је поставила темеље нове Југославије, каже Додик. О обнови државности не може, каже, бити ријечи, јер БиХ ни прије, а ни послије тог датума није постојала као држава.

- Све је то дио историје. Да је то могло да живи, живјело би. Да може данас да функционише, функционисало би. Све то није реално, ни тада, ни сада - додаје Додик.

 

Парадоксално је да они који су се референдумом, без учешћа Срба, 1. марта 1992. одрекли Босне и Херцеговине, каква је створена ЗАВНОБИХ-ом и која је заоставштина свих народа, обиљежавају овај датум као Дан државности, сматрају аналитичари.

- Овај празник, супротно инструкцијама министарке иностраних послова Бисере Турковић, не обиљежавају ни српски представници у дипломатско-конзуларној мрежи. Турковићевој су поручили да не славе лажни празник, који није усаглашен у Парламенатрној скупштини БиХ и да покушај наметања празника представља неку врсту диктатуре - истиче политиколог Војислав Савић.

Какав је суштински однос у Федерацији према антифашистичкој борби, можда најбоље показује чињеница да је у Сарајеву некадашња улица Војислава Ђеде Кецмановића који је предсједавао ЗАВНОБИХ-ом, а касније и Народном скупштином СР БиХ, преименована у улицу Нусрета Шишића Деде, припадника Зелених беретки.

Какав је суштински однос међу народима у БиХ показују данашње фотографије из Мостара – док се у источном дијелу града слави Дан државности уз истакнуте заставе БиХ, у западном дијелу истакнуте су заставе Херцег-Босне.