latinica  ћирилица
25/11/2021 |  17:55 ⇒ 21:56 | Аутор: РТРС

За Центар за обуку у Залужанима 1,2 милиона КМ

Влада Републике Српске усвојила је информацију о наставку Пројекта санације, адаптације, реконструкције и изградње "Центра за обуку Залужани" и задужила Министарство финансија да, у сарадњи са Министарством унутрашњих послова, спроведе процедуре обезбјеђења 1,2 милиона КМ.
Одржана 147. сједница Владе Републике Српске - Фото: Тwitter
Одржана 147. сједница Владе Републике СрпскеФото: Тwitter

Та средства предвиђена су за објекат за смјештај јединица Специјалне антитерористичке јединице и Жандармерије, те изградњу паркинга у том центру.

На сједници је донесена и одлука о финансирању пројеката на подручју Лопара и задужено предузеће "Путеви Републике Српске" да финансира пројекат изградње приступног пута туристичко-рекреативно-излетничком центру "Бусија" Мајевица на подручју те општине у износу од 290.000 КМ, саопштено је из Бироа Владе Српске за односе с јавношћу.

Влада је донијела и одлуку о финансирању пројеката на подручју Фоче према којој је предузеће "Путеви Републике Српске" задужено да финансира пројекте изградње и модернизације путне мреже на подручју те општине у износу од 454.300 КМ.

Дата је сагласност Министарству рада и борачко-инвалидске заштите Српске на план утрошка од 58.375 КМ за суфинансирање рада невладиних организација и удружења од јавног интереса заснованог на програмским и пројектним активностима за 11 мјесеци ове године.

Усвојена је и информација  о успостављању координације у оквиру серијског добра свјетске природне баштине Унеско "Исконске букове шуме Карпата и других региона Европе". Тиме је дата сагласност министру за просторно уређење, грађевинарство и екологију за потписивање писма овлашћења у сврху формалне комуникације са Унеском и Међународном унијом за заштиту природе /ИУЦН/, саопштено је из Бироа Владе Српске за односе с јавношћу.

Одбор за свјетску баштину Унеско прогласио је 28. јула строги природни резерват "Прашума Јањ" природним добром од свјетског значаја, чиме је ова прашума постала прво природно добро из Српске, БиХ уписано на Унескову листу свјетске природне баштине.

"Прашума Јањ" је уписана у оквиру проширења локалитета серијског добра свјетске природне баштине Унеско "Исконске букове шуме Карпата и других региона Европе", заједно са локалитетима из Чешке, Француске, Сјеверне Македоније, Пољске и Швајцарске.

- Исконске букове шуме Карпата и других региона Европе` тренутно је највеће серијско добро свјетске природне баштине са укупно 94 локалитета у 18 земаља /Албанија, Аустрија, Белгија, БиХ, Бугарска, Француска, Њемачка, Италија, Хрватска, Чешка, Сјеверна Македонија, Пољска, Румунија, Словачка, Словенија, Шпанија, Швајцарска и Украјина - наводи се у саопштењу.

Министарству за просторно уређење, грађевинарство и екологију су на том плану на увид достављени заједничка декларација о намјерама и писмо овлашћења, које треба потписати као надлежна институција.

У садржају писма се наводи да држава потписница /Република Српска, БиХ/ овлашћује државу потписницу Белгију /односно Владу Фландрије, коју заступа Агенција за природу и шуме Фландрије/ у њеној улози координатора, за коју је именована у периоду до 2024. године за серијско добро свјетске природне баштине Унеско "Исконске букове шуме Карпата и других региона Европе" и то за сву формалну комуникацију са Унеском и ИУЦН-ом.

Документ "Заједничка декларација о намјерама" представља основу за заједнички приступ 18 држава потписница на мултилатералном нивоу у сврху заштите и управљања заједничким добром свјетске природне баштине "Исконске букове шуме Карпата и других региона Европе".

У предметном документу је посебно наведено да заједничка декларација о намјерама неће произвести никакве правне, нити финансијске обавезе странама у оквиру домаћег или међународног права, те да ће декларација ступити на снагу када је потпишу све земље потписнице