latinica  ћирилица
25/11/2021 |  19:27 ⇒ 19:32 | Аутор: СРНА

Истрага открила шта је узрок несреће на ауто-путу у Бугарској

Бугарски истражитељи саопштили су да је људска грешка вјероватно узрок несреће на ауто-путу у Бугарској, у којој се запалио аутобус из Сјеверне Македоније.
Македонски аутобус изгорио у Бугарској (Фото: БТА) -
Македонски аутобус изгорио у Бугарској (Фото: БТА)

У аутобусу су била 52 путника, при чему је погинуло 45 људи.

Аутобус је превозио туристе, укључујући дјецу, из Сјеверне Македоније који су се враћали с туристичког путовања у Турску.

Око 2 сата ујутро у уторак аутобус се запалио на ауто-путу у западној Бугарској.

Истражитељи су одбацили могућност терористичког напада, као и могућност да су пожар изазвали додатни канистери са горивом. Такође су утврдили да није било експлозије.

- Тренутно је највјеројатније и једино објашњење људска грешка - казао је шеф Националне истражне службе Борислав Сарафов на конференцији за медије у четвртак.

Он је додао да обдукције указују на то да су жртве углавном погинуле усљед гушења због пожара, а не због судара или повреда због експлозије.

- Наше је мишљење да саобраћајна баријера у коју је аутобус прво ударио, не само да није корисна, већ је опасна за саобраћај и заправо је допринијела несрећи - казао је Сарафов.

Аутобус је ударио у препреку са десне стране и запалио се од трења. Затим је скренуо лијево да би се зауставио на препрекама које раздвајају два правца ауто-пута, кажу истражитељи.

- Сведоци су рекли да је послије првог ударца избио пожар, а аутобус се убрзо задимио - рекао је главни истражитељ Маријан Маринов.

- Због јаког пожара нико није могао да изађе на прва врата. Сви су се окупили испред задњих врата, али су била блокирана саобраћајним препрекама које су зауставиле аутобус - рекао је он.

Извор: DNEVNIK.HR