latinica  ћирилица
25/11/2021 |  19:59 | Аутор: РТС

Усвојен Закон о референдуму и народној иницијативи

У Скупштини Србије усвојен је Закон о референдуму и народној иницијативи. Укида се излазни цензус од 50 одсто уписаних бирача.
Скупштина Србије (Фото: TANJUG/SAVA RADOVANOVIC) -
Скупштина Србије (Фото: TANJUG/SAVA RADOVANOVIC)

Олакшано је и подношење народне иницијативе, рок за прикупљање потписа продужен је на 90 дана, али је и уведена накнада по потпису од 40 динара.

За одлучивање о референдумском питању биће довољна већина изашлих бирача.

Од 180 присутних посланика, 178 је гласало за, а два посланика против.

Закон о референдуму и народној иницијативи требало је са Уставом ускладити много раније, тачније до 2009. године.

Министарка државне управе и локалне самоуправе Марија Обрадовић рекла је раније да су утврђене различите врсте референдума, и то према територији гдје се одвија, да ли је републички, покрајински или локални. 

- Такође смо промијенили рокове за прикупљање потписа. Раније је био рок од седам дана, а сада је продужен на 90 дана. Потписи могу бити прикупљени и електронски. Код прикупљања потписа за народну иницијативу више немате обавезу да обавјештавате МУП о томе - рекла је Обрадовић.

Како каже, сада су дефинисане све фазе референдума, укључујући и припремну, као и поступање надлежних скупштина. 

- Добро смо дефинисали трајање референдумске кампање, начин финансирања рефенерендумске кампање, све оне ствари које су раније биле нејасне, а у томе нам је значајно помогла Венецијанска комисија - рекла је Обрадовић.

Обрадовић је рекла и да се законом уређује обавеза надлежне изборне комисије да у року од 20 дана од дана расписивања референдума усвоји акт којим се грађанима пружају информације о питању, односно акту о којем се одлучује.

Обрадовић је закључила да Србија одавно није имала бољи закон којим се може похвалити и у региону, али и у свијету. 

Еколошке организације данима се противе усвајању Закона, Иницијативу за његово повлачење предали су на писарници Парламента и она је како нам је потврђено, достављена Одбору за уставна питања.