latinica  ћирилица
25/11/2021 |  21:19 | Аутор: СРНА

Обиљежено 103 године од присаједињења Војводине Краљевини Србији

У Српском народном позоришту /СНП/ у Новом Саду вечерас је одржана Свечана академија "Присаједињење - други вијек", поводом 103 године од присаједињења Војводине Краљевини Србији.
Нови Сад, Свечана академија  „Присаједињење–други вијек“ - Фото: СРНА
Нови Сад, Свечана академија „Присаједињење–други вијек“Фото: СРНА

Предсједник Покрајинске владе Игор Мировић, каже да је 25. новембар 1918. године, када је одржана Велика народна скупштина у Новом Саду, била завршни чин вишевјековног историјског процеса - уједињења са матицом Србијом.

То је, према његовим ријечима, био и почетак слободе, једнакости и просперитета за све који су живјели и живе на територији данашње Војводине, вријеме које траје и данас.

Он истиче да је Војводина данас мјесто економског развоја, раста индустријске производње и извоза, смањене незапослености и све већих зарада упркос свим изазовима које је донијела пандемија вируса корона.

- Истовремено, Војводина је нераскидиви дио Србије, баш онако како су то, прије 103 године на Великој народној скупштини одлучили наши велики преци и тако заувјек одредили и наш пут и пут оних који ће доћи послије нас. Будућност Војводине је зато у заједништву, равноправности и сваком виду напретка и модернизације - рекао је Мировић.

Покрајински премијер је на свечаности уручио највише признање АП Војводине, Награду "Михајло Пупин" академику Василију Крестићу, познатом српском историчару.

Крестић се захвалио за високо покрајинско признање и истакао да је оно награда за његово полувијековно истраживање историје српског народа.

- Награду "Михајло Пупин" доживљавам као побједу науке над политиком и идеологијом - истакао је академик Крестић.

На свечаности заслужним појединцима уручена су покрајинска признања за допринос разним областима друштвеног живота.

Свечаности у СНП-у присуствовали су и предсједник Скупштине Војводине Иштван Пастор, епископ сремски Василије, муфтија војвођански Мухамед Зиљкић, представници Војске Србије, чланови дипломатског кора, као и чланови Покрајинске владе.

Одлуком Скупштине Војводине од 2018. године, 25. новембар, дан када је 1918. године Велика народна скупштина у Новом Саду прогласила присаједињење Баната, Бачке и Барање Краљевини Србији, установљен је као датум од покрајинског значаја