latinica  ћирилица
25/11/2021 |  21:23 ⇒ 21:23 | Аутор: СРНА

Ћосић: Политичко Сарајево одговорно за скрнављење спомен-плоче

Градоначелник Источног Сарајева Љубиша Ћосић изјавио је Срни да је за вечерашње скрнављење спомен-плоче на Врацама у Источном Новом Сарајеву одговорно политичко Сарајево, које је својим потезима створило хистерију у јавности.
Љубиша Ћосић - Фото: РТРС
Љубиша ЋосићФото: РТРС

Ћосић је рекао да спомен-плоча никоме није сметала док из Сарајева није покренута иницијатива за њено уклањање.

- Овим је по ко зна који пут показана нетолеранција према српском народу и грађанима Источног Сарајева. Нека им је на част! Ми ћемо плочу чувати, одржавати и пазити, а на њихове провокације нећемо реаговати - поручио је Ћосић.

Ћосић је подсјетио да у Сарајеву постоје табле које вријеђају српски народ, али да никада никоме од Срба није пало на памет да их уништи или оштети.

Вечерас је зеленом фарбом поново оскрнављена спомен-плоча на Врацама постављена у знак сјећања на војну смотру коју је ту у мају 1992. године извршио генерал Ратко Младић, али је очишћена захваљујући брзој интервенцији радника Комуналног предузећа "Рад".

Претпоставља се да је фарба бачена из аутомобила, а раскрсница на којој се спомен-плоча налази покривена је видео-надзором, па ће више детаља о овом случају и починиоцима бити познато накнадно.

Спомен-плоча на Врацама била је на мети вандала и 17. новембра када је посута бијелом фарбом.

Недавно је Градско вијеће Сарајева усвојило иницијативу делегата Алме Ченгић којом се захтијева од ОХР-а да са улаза на подручје општине Ново Сарајево наложи скидање спомен-плоче.

Ову спомен-плочу поставила је Борачка организација Источно Ново Сарајево 2014. године.

Повезане вијести:

Поново оскрнављена спомен плоча на Врацама - комуналци већ очистили фарбу