latinica  ћирилица
25/11/2021 |  21:49 | Аутор: СРНА

Насиље над женама - најраширенији вид угрожавања људских права

Насиље над женама најраширенији је облик угрожавања основних људских права, гдје већина случајева остаје нерегистрована, а од почетка пандемије вируса корона дошло је до драстичног пораста броја случајева насиља у породици, саопштено је из Министарства за људска права и избјеглице у Савјету министара поводом 25. новембра, Међународног дана борбе против насиља над женама.
Насиље над женама - Фото: РТРС
Насиље над женамаФото: РТРС

У саопштењу се истиче да да се жене тешко одлучују да пријаве насилника, најчешће јер се плаше да ће то резултирати још тежим насиљем, а ту су и други разлози, као што су економска зависност, ниско самопоуздање и мишљење жртве да јој нико не може помоћи.

Према подацима УН, половина убијених жена страдала је од руке својих садашњих или бивших партнера.

- Због свега овога потребно је што чешће износити овај проблем у јавност како би пробудили колективну, али и индивидуалну свијест да је сваки облик насиља неприхватљив и треба га пријавити - наведено је у саопштењу.

Из овог министарства упозоравају да се не смије ћутати о насиљу и нијемо га посматрати, већ се мора помоћи жртвама и охрабрити их да пријаве насилнике, а надлежне институције су дужне да их адекватно казне.

Међународни дан борбе против насиља над женама обиљежава се у знак сјећања на сестре Мирабал, које је 1960. године у Доминиканској Републици брутално убио диктатор Рафаел Трухиљо.