latinica  ћирилица
26/11/2021 |  06:55 ⇒ 06:55 | Аутор: СРНА

Мокри коловози, у усјецима опасност од одрона

Саобраћај се овог јутра на у Републици Српској и Федерацији БиХ одвија по претежно влажним или мокрим коловозима, у котлинама и дуж ријечних токова мјестимично има магле, а на дионицама које пролазе кроз усјеке и поред камених косина повећана је опасност од одрона земље и камења на коловоз.
Киша - Фото: РТРС
КишаФото: РТРС

Из Ауто-мото савеза Републике Српске возачима на свим путним правцима савјетују максимално опрезну вожњу, прилагођену тренутном стању и условима на путу.

Завршени су радови на магистралном путу Бањалука-Приједор, дионица Верићи-Ивањска и саобраћај се одвија уредно.

На путу Драксенић - Врбашка један - Врбашка два обустављен је саобраћај, а алтернативни правац је Градишка - Бањалука - Приједор - Козарска Дубица.

Проходна је дионица пута Водице - Врбашка један, поддионица Мраковица - Подградци.

Због радова измијењен је режим у одвијању саобраћаја на дионици магистралног пута Козарска Дубица - Драксенић - граница БиХ/Хрватске /Јасеновац/.

На дионици магистралног пута Бањалука /Рударска/ - Стари Мајдан измијењен је режим у одвијању саобраћаја због санације клизишта.

У току је изградња приступа новом царинском терминалу и кружне раскрснице на дионици магистралног пута Градишка - Нова Топола, због чега је измијењен режим у одвијању саобраћаја.

С обзиром да је ријеч о веома фреквентном путном правцу, из АМС моле возаче да возе максимално опрезно и спорије, те да поштују привремено постављену сигнализацију.

Због изградње кружне раскрснице измијењен је режим у одвијању саобраћаја на споју магистралних путева Кобаш-Дервента-Жировине и Дервента /Жировине/ - Врхови, па из АМС моле возаче да возе опрезније и да поштују постављену сигнализацију.

До краја године на магистралном путу Руданка - Добој један, ради укључивања и искључивања механизације која је ангажована на изградњи ауто-пута на Коридору "Пет це" од моста Руданка до тунела "Путниково брдо два", измијењен је режим у одвијању саобраћаја.

Због радова, измијењен је режим одвијања саобраћаја на магистралном путу Мостар - Невесиње, на дионици Бакрачуша-Невесиње.

На дионицама магистралног пута Лончари-Брчко, у рејону Крепшића и Вршани-Бијељина, рејон Чађавице, због радова, саобраћај се од 7.00 до 16.00 часова одвија успорено, једном траком, наизмјеничним пропуштањем возила.

Због изградње мини хидроелектране измијењен је саобраћај и постављена је привремена сигнализација на дионици магистралног пута Котор Варош - Ободник.

На дионици магистралног пута Црна Ријека - граница Републике Српске /Угар/ измијењен је режим у одвијању саобраћаја због радова у тунелу "Угар".

Ради извођења бушачко-минерских радова на магистралном путу Брод на Дрини - гранични прелаз Шћепан Поље, у времену од 8.00 до 16.00 повремене су обуставе саобраћаја у интервалима 30 минута обуставе и 10 минута пропуштања возила.

На том путу због бројних одрона и опасности од клизишта путничка возила саобраћају отежано, док је за теретна возила саобраћај обустављен.

Због деминерских радова на дионици магистралног пута на локалитету мјеста Војковићи, у Улици Друге сарајевске бригаде – Крупац /Улица Равногорска/, у времену од 8.15 до 15.00 часова повремене су обуставе саобраћаја, у интервалима 30 минута обуставе и 10 минута пропуштања саобраћаја.

Због деминерских радова на дионици магистралног пута Брод-Оџак, у мјесту Клакар Доњи, у времену од 8.00 до 15.00 часова радним данима повремене су обуставе саобраћаја у интервалима 30 минута обуставе и 10 минута пропуштања саобраћаја.

Због радова на дионици регионалног пута Бистрица-Пале један и на дијелу регионалног пута Бистрица - Подграб један, измијењен је режим у одвијању саобраћаја.

Због реконструкције дионице регионалног пута Језеро-Шипово саобраћај се повремено обуставља у времену од 7.00 до 17.00 часова, по потреби, у трајању до један час.

На дионици регионалног пута Добро Поље - Јажићи - Грајсољци измијењен је режим у одвијању саобраћаја због радова, као и на дионици регионалног пута Тедин Хан - граница Републике Српске/ФБиХ /Криж/.

Због деминерских радова на дионици регионалног пута Дервента-Подновље, у мјесту Горњи Божинци, у времену од 8.15 до 15.05 часова радним данима, повремене су обуставе саобраћаја, у интервалима 30 минута обуставе и 10 минута пропуштања саобраћаја.

На дионици локалног пута Ланишта - Марковић поље, саобраћај се повремено обуставља у времену од 8.00 до 16.00 часова, у интервалима од 30 минута обуставе и 15 минута пуштања саобраћај збо деминирања терена на подручју локалне заједнице Ланишта.

Због активираних клизишта, једном траком, наизмјеничним пропуштањем возила, саобраћај се одвија на регионалном путу Укрина - Горња Вијака.

На снази је забрана за теретна возила чија укупна маса прелази 12,5 тона на дионици регионалног пута Поље-Подновље, због оштећења коловоза.

Забрањен је саобраћај за теретна возила укупне масе веће од 30 тона на надвожњаку на дионици магистралног пута Клашнице два - Шарговац у мјесту Трн.

На путним правцима гранични прелаз Брод - граница Републике Српске/ФБиХ /Каруше/ и граница ФБиХ/Републике Српске Станић Ријека - ауто-пут - Бањалука
креће се превоз вангабаритног терета.

Из АМС скрећу пажњу возачима да возе опрезније и да поштују упутства овлаштених особа из пратње.

На подручју ФБиХ на магистралном путу Тузла-Калесија, због радова у тунелу "Чакловићи", саобраћај се обуставља од 22.00 до 6.00 часова и преусмјерава на алтернативни правац преко Дубрава.

Током дана, путничка возила из смјера Тузле саобраћају кроз тунел, а из смјера Калесије обилазницом око тунела. Теретна возила се и током дана усмјеравају на пут преко Дубрава.

Због радова у тунелу "Скела" на магистралном путу Јајце - Доњи Вакуф током дана саобраћа се наизмјенично, једном траком, док се од 22.00 до 6.00 часова саобраћај обуставља и преусмјерава на обилазницу око тунела.

На дионици ауто-пута Подлугови-Сарајево сјевер због санационих радова на мосту саобраћа се двосмјерно, супротном траком од зоне радова.

Успорено, због радова, саобраћа се на путним правцима Олово-Кладањ-Тузла, Коњиц- Јабланица-Мостар, Немила-Жепче, Блажуј-Громиљак, Добој-Грачаница, Груде-Љубушки и Столац-Хутово.

На граничним прелазима нема дужих задржавања.