latinica  ћирилица
26/11/2021 |  08:48 ⇒ 11:43 | Аутор: РТРС

QR код из Српске важи и послије 20 часова у угоститељским објектима у Србији

Становници Републике Српске увелико се припремају за зимовање и најлуђу ноћ у години, а они који умјесто кућне варијанте радије бирају планине махом су резервисали аранжмане на Јахорини и Копаонику јер на домаћим дестинацијама нема ограничења у погледу ковид мјера, а за боравак у угоститељским објектима у Србији након 20 часова довољне су потврде које издају надлежне здравствене установе у Српској.

Наиме, послије 20 часова у кафиће и ресторане у Србији од 8. новембра могуће је ући уз ковид пропуснице које обједињују податке о вакцинацији, свим тестирањима и прележаном вирусу корона.

Уколико неко нема ову пропусницу, надлежни у Србији објаснили су да је могуће приложити негативан PCR тест не старији од 72 часа.

Такође, раније су истакли да, уколико је особа преболовала ковид у протеклих седам мјесеци, а није вакцинисана, може да покаже негативан антигенски тест који није старији од 48 часова.

Иако становници Српске у Србију путују без икаквих ограничења, за боравак у угоститељским објектима након 20 часова ипак треба да поштују наведене прописе.

Шеф Представништва Републике Српске у Србији Млађен Цицовић рекао је за Глас Српске да, према информацијама које је Представништво добило у надлежним институцијама Републике Србије, грађани из Српске, уколико су вакцинисани, приликом контроле поштовања мјера за спречавање ширења вируса корона треба да покажу потврду да су вакцинисани.

- Сви они који бораве у Србији, а имају ковид сертификат земље из које долазе са QR кодом, немају никаквих проблема приликом боравка у угоститељским објектима у Србији након 20 часова. Такође, и они који имају оригиналну потврду са QR кодом да су примили две дозе вакцине против вируса корона, што је случај код грађана Српске, приликом контроле показују тај документ и комунална полиција то уважава - рекао је Цицовић.