latinica  ћирилица
26/11/2021 |  10:47 ⇒ 19:46 | Аутор: РТРС

Повећање плата у области просвјете и културе (ВИДЕО)

Радници у области просвјете и културе од наредне године могу очекивати повећање плата од пет и од три одсто, ијавила је министарка просвјете и културе Републике Српске Наталија Тривић, након састанка министром за научнотехнолошки развој, високо образовање и информационим друштвом Срђаном Рајчевићем и предсједником Синдиката образовања, науке и културе Драганом Гњатићем.
Састанак у Министарству просвјете - Фото: РТРС
Састанак у Министарству просвјетеФото: РТРС

План је да се радницима плате до 1.000 КМ повећају за пет одсто, док ће онима са примањима изнад овог износа то повећање износи три одсто.

- Ово је четврто повећање плата у континуитету, те показује опредијељеност Владе да цијени рад и залагање радника у просвјети и култури, те да све чинимо како бисмо им створили што боље услове за рад и омогућили да буду адекватно плаћени - рекла је Тривићева.

Рајчевић је изразио задовољство јер су се стекли услови за повећање плата, а које се односи и на област високог образовања и студентског стандарда.

 

Гњатић је напоменуо да ће осим на овај начин, плате радницима у образовању и култури бити повећане и путем смањења укупне стопе доприноса, за 1,8 одсто на бруто плату.

- То повећање се односи на све раднике у Српској, па тако и раднике у овим ресорима - рекао је Гњатић.