latinica  ћирилица
26/11/2021 |  10:57 ⇒ 11:35 | Аутор: Агенције

Могуће поплаве и у Хрватској

У скоро читавој Хрватској од јутрос пада киша. Како су најавили метеоролози, вријеме ће и у наредним данима бити кишно и вјетровито.
Невријеме у Сплиту (фото: facebook.com / prognozaVrimenaByIvanSolicSoki) -
Невријеме у Сплиту (фото: facebook.com / prognozaVrimenaByIvanSolicSoki)

Очекују се и обилни пљускови, понегдје праћени грмљавином, а поједине обале у приморским градовима до понедјељка ће бити полављене због великих таласа које ће изазвати јак и олујни вјетар, најчешће југозападни и јужни. Упозорено је да се одгоде све пловидбе, осим неопходних. Од недјеље ће на копненом дијелу Хрватске температуре бити ноћу и ујутро испод нула степени Целзијусових, прогнозирали су метеоролози.

Сљедећих дана повремено ће падати и снијег, и то не само у вишим, него и нижим предјелима, посебно на сјеверу.

ДХМЗ је због промјене времена издао посебно саопштење.

- Пред нама је још једна промјена времена, посебно изражена на Јадрану, гдје ће бити обилне кише, локално и интензивних пљускова са грмљавином те јаког и олујног вјетра, најчешће јужног и југозападног.

Упозорава се на премјештање циклона што ће за посљедицу имати обилну кишу, посебно на Јадрану и у унутрашњости Далмације, гдје мјестимично може пасти и више од 100 литара по метру квадратном.

Локално је на обали и острвима врло вјероватно грмљавинско невријеме, могуће су бујичне и урбане поплаве, град, на мору и пијавице, посебно данас у Далмацији. Осим обилне падавине, проблеме ће стварати јак, мјестимично и олујни вјетар који ће стварати таласи према отвореноме мору и веће од четири метра што ће причинити проблеме у поморском саобраћају, као и плављење градских рива.