latinica  ћирилица
26/11/2021 |  11:51 ⇒ 11:56 | Аутор: СРНА

Електропривреда одбила споразум, нова окупљања вечерас

Руководство Електропривреде БиХ не прихвата приједлог споразума који је Самостални синдикат радника рудника угља у Федерацији БиХ усагласио са Министарством индустрије и енергетике, потврдио је данас предсједник Синдиката Синан Хусић.

Хусић је додао да ће због тога производња у свим рудницима у саставу концерна и даље бити обустављена.

- Од јутрос смо очекивали позиве и договор, од којег очигледно нема ништа. Ми смо и даље у радничком непослуху - рекао је Хусић.

Он каже да синдикат рудара позива лидера ДФ-а Жељка Комшића да објасни радницима и грађанима зашто генерални директор Електропривреде БиХ, који је његов кадар, не може бити смијењен.

Они су позвали чланове породица рудара и грађане да им дају подршку на данашњим једночасовним окупљањима од 18.00 до 19.00 часова испред дирекција рудника у градовима у којима они егзистирају.

Рудари из седам рудника у ФБиХ одлучили су да прекину протест пред зградом федералне Владе у Сарајеву и врате се кућама, али производњу угља неће наставити док не буду усвојени њихови захтјеви.

Запослени у седам рудника у ФБиХ који послују у оквиру концерна Електропривреда, између осталог, траже стављање ван снаге спорних правилника, смјену генералног директора Електропривреде и директора рудника угља у саставу овог јавног предузећа, те утврђивање минималне плате у рударству у износу 1.000 КМ.

У рудницима који послују у оквиру Електропривреде обустављена је производња у свим погонима.

Представнички дом Парламента ФБиХ расправљаће на сједници 30. новембра о штрајку рудара и њиховим захтјевима упућеним са протеста.