latinica  ћирилица
26/11/2021 |  12:07 | Аутор: СРНА

Вријеме не погодује пољопривредним радовима на отвореном

Агрометеоролошке прилике не одговарају извођењу предвиђених пољопривредних радова на отвореном, због кише и неповољних временских прилика у Републици Српској које ће се задржати и током викенда, наводе агрометеоролози Републичког хидрометеоролошког завода.
Пољопривреда - Фото: РТРС
ПољопривредаФото: РТРС

- Током седмице иза нас забиљежене су веома слабе падавине. Захваљујући доспјелим падавинама из претходог периода влажност обрадивог земљишта у сјетвеном и дубљим слојевима је прилично добра. У већем дијелу седмице, до 21. новембра, владали су повољнији временски услови, што је омогућило да се сјетва озиме пшенице приведе крају - кажу агрометеоролози.

Они истичу да усјеви који су посијани у оптималним роковима сјетве имају добре услове да се квалитетно развију и припреме за предстојећи период мировања.

Агрометеоролози упозоравају да је у том периоду забиљежена активност појединих инсеката штеточина, те да у засадима крушке има презимљујућих имага обичне крушкине буве, а код јабуке су запажени симптоми бактериозне пламењаче јабучастог воћа.