latinica  ћирилица
26/11/2021 |  12:36 | Аутор: СРНА

Галијашевић: Активности Српске по слову Дејтона у Сарајеву изазивају хистерију

Политички аналитичар и експерт за борбу против тероризма Џевад Галијашевић оцијенио је да одлука да Република Српска по слову Дејтонског споразума 26 година након његовог потписивања заокружи војни, безбједносни и финансијски суверенитет на Западу изазива ужас, а у Сарајеву хистерију.
Џевад Галијашевић - Фото: РТРС
Џевад ГалијашевићФото: РТРС

- И једни и други су свјесни да уколико Република Српска остане досљедна у својим намјерама, архитектура грађена три деценије нестаће као кула у пијеску - рекао је Галиајшевић за Срну.

Галијашевић сматра да став српског члана Предсједништва БиХ Милорада Додика демистификује и чини бесмисленим не само привидни напредак БиХ на путу ка европским вриједностима и демократији, већ и цијели Запад који наводно заговара те вриједности.

- Када Додик каже да БиХ нема правосуђе него само Уставни суд, али да тај Уставни суд нема законски оквир по коме поступа него ради по некаквим правилима које су саме судије себи прописале, шта тај Запад може? Да демантује? То је немогуће - поручио је Галијашевић.

Он каже да Запад врло добро зна да Оружане снаге БиХ, Обавјештајно-безбједносна агенција /ОБА/, порески послови и имовина нису власништво заједничке државе него ентитета и да насупрот томе сагласност на именовања у Савјету министара, Агенцији за истраге и заштиту или ОБА дају странци, ОХР или амбасаде.

- Њима се не мора предочавати оно што су сами креирали - да се о курсу конвертибилне марке и девизним резервама земље одлучује по међународним подрумима и ћумезима, као и да приступање војним савезима и другим организацијама не смије бити ствар прегласавања већ консензус свих народа - закључио је Галијашевић.