latinica  ћирилица
26/11/2021 |  13:16 ⇒ 16:00 | Аутор: РТРС

Вишковић: Изградња обилазнице око Добоја важан пројекат за Српску

Предсједник Владе Републике Српске Радован Вишковић изјавио је данас да је изградња обилазанице око Добоја важан пројекат за Републику Српску и БиХ, као тачка контакта између мрежа ауто-путева Републике Српске и Кородора 5Ц, који треба да повеже ЕУ са Луком Плоче.
Радован Вишковић - Фото: РТРС
Радован ВишковићФото: РТРС

- Не треба са економске стране превише памети да кажете шта ово значи за земљу, њен развој и будућност. Без добре инфраструктуре и озбиљне мреже ауто-путева не можете рачунати на озбиљан економски развој - рекао је Вишковић у добојском насељу Руданка, гдје је озваничен почетак радова на другој дионици Коридора 5Ц кроз Републику Српску.

Вишковић је подсјетио да је Република Српска, прије три године, пет, шет километара даље од ове локације, почела изградњу прве дионице Коридора 5Ц кроз Републику Српску, а која је данас у завршној фази.

- Улазимо у другу дионицу која је озбиљан, не само инвестиционо, него и технички захтјеван пројекат. Као предсједник Владе, радујем се да имамо компанију у Републици Српској, која може да изводи тако озбиљне и захтјевне радове. На дионици од 5,5 километара имамо више од два километра тунела, виједукт, мост и 2,2 километра потпорних зидова - рекао је Вишковић.

Према његовим ријечима, ова дионица је дуга колико и прва, али кошта два пута више, што довољно показује о каквом пројекту се ради.

- Вјерујем да ће компанија Интеграл инжењерин, запослени и руководство, који имају довољно искуства, што су показала и ван граница Републике Српске и БиХ, успјешно, надам се и приије рока, савладати и ову захтјевну дионицу - нагласио је Вишковић.

Вишковић је подсјетио да Република Српска гради мрежу ауто-путева, о чему свједочи и почетак радова на ауто-путу Приједор-Бањалука, прије мање од мјесец дана.

- Наше јавно предузеће Аутопутеви Републике Српске у овом тренутку имају два расписана јавна позива, чији завршетак очекујемо у току ове године. Ријеч је о дионицама Вукосавље - Брчко и Бијељина - Рача, које повезују Коридор 5Ц са Рачом и настављају према Београду", рекао је Вишковић.

Он је истакао да Српска, и мимо ових радова на Коридору, има озбиљне намјере на изградњи ауто-путева.

- Вјерујем да ће Европска инвестициона банка учинити све са своје стране да дођемо до краја ове године у позицију да се распише јавни позив за избор извођача радова на потезу три Коридора 5Ц, чија је дужина кроз Републику Српску 35 километара, а вриједност око 220 милиона евра - напоменуо је Вишковић.

Он је нагласио да ће Република Српска, све што је планирано, завршити у предвиђеним роковима.