latinica  ћирилица
26/11/2021 |  13:24 ⇒ 13:57 | Аутор: Агенције

Драстичне казне на граници Хрватске због уноса хране (ФОТО)

Хрватска је почела пуну примјену закона Европске уније о строгој контроли на границама у вези с уносом производа животињског поријекла, хране или биљака из трећих земаља.
Гранични прелаз - Фото: klix.ba
Гранични прелазФото: klix.ba

За непоштовање уведених мјера, путници кроз Хрватску ризикују високе новчане казне. Како документују медији, многи су већ били принуђени и да их плате, јер цариници траже све непријављене производе без одговарајућих цертификата.

Један путник је кажњен на Граничном прелазу Изачић због десет главица купуса са 5.100 куна, односно око 1.327 КМ.

- Како се наводи у прекршајном налогу који је издат овом возачу, крив је јер није поднио царинску декларацију за робу под забранама, која је пронађена у торбама у пртљажнику и то 15 килограма свјежег купуса - наводи портал ГПмаљевац.

Путници су приложили и прекршајне налоге које су морали одмах да плате - 3.500 куна за три тикве, 4.500 куна за три акумулатора + 350 куна за одвоз смећа, као и 3.000 куна (782 КМ) за десет кокошијих паштета.

Међу казнама је најдрастичнија једном бх. држављанину који је понио седам килограма љутих крајишких кобасица, које су га коштале 14.000 куна, односно 3.644 КМ.

- Сва ова правила вриједе од уласка Хрватске у ЕУ, али је била комплицикована провјера са ветеринарима и обимном документацијом и због тога су путници мање контролисани. Новим законом све је поједностављено. Сада су прописи потпуно усаглашени с европским - наведено је у прилогу РТЛ телевизије.

Овим уредбама погођени су и држављани Хрватске који су често у пограничним подручјима долазили у БиХ по јефтиније животне намирнице.

Рачун

Путујете ли у ЕУ из земље која није чланица, строго је забрањено носити свјеже месо или сухомеснате производе, паштете, млијечне производе, као и воће и поврће.

Како је прописано, при доласку у ЕУ месо и млијечни производи који нису пријављени биће заплијењени и уништени, а власници новчано кажњени или кривично гоњени.

На путовању у ЕУ смију се носити производи добијени од животиња, али већина ЕУ има строга правила о ношењу угрожених животиња или биљака или производа који су од њих добивени, а у неким случајевима је потребна дозвола.

Количине које су веће од дозвољених подлијежу ветеринарском прегледу и мора их пратити ветеринарски сертификат и могу се уносити у Хрватску/ЕУ само преко граничних прелаза на којима постоји Гранична ветеринарска инспекција (прелази Бајаково, Стара Градишка, Нова Села, Карасовићи, Лука Ријека, Лука Плоче, Аеродром Загреб) уз обавезну претходну пријаву за службену контролу која се подноси надлежној граничној ветеринарској инспекцији.

Тако ће држављани БиХ од 1. јануара у ЕУ моћи унијети само двије паклице цигарета, а производи животињског поријекла  који не испуњавају тражене услове одузимају се од путника и уништавају.