latinica  ћирилица
26/11/2021 |  13:45 ⇒ 14:00 | Аутор: Агенције

Хаос због новог соја по аеродромима (ВИДЕО)

Након што је откривен најновији сој вируса корона за који стручњаци страхују да је заразнији и од делта соја, ЕУ је забранила летове из Јужне Африке гдје је он откривен.
Путници (фото: twitter.com/paula63) -
Путници (фото: twitter.com/paula63)

Неке земље су већ почеле да отказују летове из тог дијела свијета. Али, проблем је настао с путницима који су се већ нашли у авионима из Јужне Африке ка европским дестинацијама. Они су сада заробљени у летјелицама.

На друштвеним мрежама појавио се видео-снимак путника који су фактички заробљени у авиону, на аеродрому у Амстердаму. Њима није дозвољено ни да напусте авион.

СЗО ће данас одржати и хитан састанак поводом појаве новог соја вируса корона.

Од четвртка је откривено скоро 100 случајева у Јужној Африци, гдје је постала доминантна врста међу новим инфекцијама. Рани резултати ПЦР теста показали су да је 90 одсто од 1.100 нових случајева пријављених у сриједу у јужноафричкој провинцији која укључује Јоханесбург узроковано новом варијантом, каже генетичар Тулио де Оливеира.

У сусједној Боцвани званичници су у понедјељак забиљежили четири случаја код људи који су били потпуно вакцинисани. У Хонг Конгу је пронађена варијанта код путника из Јужне Африке, а идентификован је још један случај код особе која је била у карантину у хотелској соби преко пута ходника. Израел је такође идентификовао један случај код човјека који је недавно путовао у Малави.