latinica  ћирилица
26/11/2021 |  14:07 ⇒ 14:31 | Аутор: РТРС

"Неки нови Бродвеј" на фестивалу у Солуну

Дугометражни документарни филм "Неки нови Бродвеј" режисера Дениса Бојића, рађен у продукцији Радио телевизије Републике Српске, а у сарадњи са Даун синдром центром из Бањалуке, биће приказан у такмичарској селекцији на Роди филм фестивалу у Солуну.
Умјетност је за све -
Умјетност је за све

Филмски фестивал ће ове године бити одржан од 3. до 10. децембра. Филм "Неки нови Бродвеј" такмичиће се у интернационалној селекцији у којој је ове године више од 40 филмова из 30 земаља свијета.

Фестивал се одржава под покровитељством предсједнице Грчке Катерине Сакеларопулу и Министарства спорта и културе.

Циљ међународног фестивала"Одраз инвалидитета у умјетности" (иРоДи Фестивал) је истаћи умјетност кроз перспективу лица са инвалидитететом. Идеја полази од неотуђивог права особа с инвалидитетом да се изразе кроз умјетност, било аматерску или професионалну. Фестивал, такође, има за циљ да кроз умјетност прикаже вјештине особа с инвалидитетом и могућности које свака заједница мора пружити сваком појединцу, придоносећи културном идентитету особе и друштва.

Радња филма "Неки нови Бродвеј" прати шест младих особа са Дауновим синдромом који, савладавајући бројне препреке, постају први полазници школе глуме на овим просторима, истовремено рушећи предрасуде и баријере о могућностима и способностима особа са Дауновим синдромом.