latinica  ћирилица
26/11/2021 |  15:48 ⇒ 18:04 | Аутор: РТРС

Мрежа жена МУП-а Српске обиљежила 10 година (ВИДЕО)

Мрежа жена МУП-а Републике Српске данас је у Бањалуци обиљежила 10 година постојања.
Мрежа жена МУП-а Српске обиљежила 10 година - Фото: РТРС
Мрежа жена МУП-а Српске обиљежила 10 годинаФото: РТРС

Основни циљ јесте промовисање и примјена принципа родне равноправности и демократичности у обављању полицијских послова.

Значај жена у Министарству унутрашњих послова и више је него видљив, те је због тога данашњи датум посвећен управо њима.

Мрежа жена МУП-а Српске прво је удружење овога типа на простору југоисточне Европе. Највећи показатељ њихових достигнућа и напретка у протеклих 10 година јесте признање Међународне организације Уједињених нација која их је прогласила за најутицајније удружење полицијских службеница на свијету.

- Постигли смо иузванредне резултате који се огледају у више од 1.500 обучених представника субјеката заштите и релевантних институција за превасходно спречавање насиља у породици, те на развоју улоге жене у МУП-у и другим безбједносним структурама - рекла је Жељка Милеуснић, чланица ове мреже.

Значај жена у униформи огледа се управо у промјенама које су донијеле. Како кажу, њихова снага јесте управо у томе што долазе из система, те имају глас и утицај који и те како користе.

Сања Сумоња из Мреже жена навела је да је за 10 година ово удружење реализовало широк дијапазон пројеката и да су се његове чланице бавиле превасходно рањивим и маргинализованим групама.

Начелнице, полицајке, државне службенице. Жене службенице у МУП-у заузимају посебно мјесто, а 24 одсто запослених у Министарству унутрашњих послова јесу управо жене.

Министар унутрашњих послова Републике Српске Драган Лукач рекао је ће се наставити унапређивати тај однос јер су жене потребне овом министарству на значајним пословима и функцијама које обављају.

Он је рекао да је велики интерес жена за рад у МУП-у, наводећи као примјер да се на конкурс за пријем у Полицијску академију за само 10 мјеста полицијских службеника пријавило више од 300 жена.

Министарка просвјете и културе Републике Српске Наталија Тривић рекла је да има посебно поштовањем према припадницама МУП-а.

- Чим имамо жене на оваквим мјестима са одговорним задацима, осим редовних породичних обавеза, довољно показује да су то изабране жене са посебном снагом и које су спремне на жртву како би безбједност била на што већем нивоу - навела је Тривићева.

Интерес жена са положај у Министарству унутрашњих послова и више је него јасан. Тиме показују да професионалност и снага није услољена полом, те да жена у униформи посједује једнаку важност.