latinica  ћирилица
26/11/2021 |  15:59 ⇒ 19:45 | Аутор: СРНА

Рудари у ФБиХ настављају прекид производње

Прекид производње у свим рудницима у Федерацији БиХ који су у саставу концерна Електропривреде наставља се до даљег, потврдио је Управни одбор Савеза синдиката радника рудника угља у ФБиХ на данас одржаној сједници у Какњу.
Рудник - Фото: AP
РудникФото: AP

Као разлог за прекид производње наведено је одбијање управе Електропривреде да прихвати споразум који су у протекла два дана синдикати усагласили са ресорним министром у Влади ФБиХ Нермином Џиндићем.

Савез синдиката радника рудника угља позвао је рударе из Тузле, Зенице, Какња, Брезе и Биле, чланове њихових породица и грађане да се у поподневним часовима окупе пред рудничким капијама или управама рудника.

Предсједнику ДФ-а и актуеленом предсједавајућем Предсједништва БиХ Жељку Комшићу упућен је захтјев да смијени генералног директора Електропривреде Адмира Анедиљу, који је кадар ове странке.

Синдикат тражи доношење плана и програма увезивања радног стажа радницима у рудницима угља у саставу Електропривреде, контролу методологије и начина утврђивања калоричне вриједности угља, те стављање ван снаге Правилника о радном учинку и Правилника о раду.

Такође, рудари траже и поштовање одредби Колективног уговора, потпуну реализацију споразума који су Синдикат и Електропривреда потписали 19. маја, смјену директора Електропривреде и директора рудника који су у примјену ставили спорне правилнике о раду и радном учинку, те утврђивање минималне плате у области рударства у ФБиХ од 1.000 КМ.