latinica  ћирилица
26/11/2021 |  16:43 ⇒ 16:43 | Аутор: СРНА

Позитивне критике за мјере ИРБ-а у кризи изазваној пандемијом

Мјере Инвестиционо-развојне банке /ИРБ/ Републике Српске у кризи изазваној вирусом корона добиле су веома позитивне критике на данашњој конференцији Европске асоцијације јавних банака /ЕАПБ/ у Бриселу, гдје је било ријечи о одговору банака на кризу узроковану пандемијом.
ИРБ - Фото: РТРС
ИРБФото: РТРС

Вршилац дужности извршног директора за управљање портфељом и заједничке послове ИРБ-а Златко Поповић рекао је на овом скупу да је та банка већ крајем марта 2020. године омогућила кориштење мораторијума на плаћање кредитних обавеза у трајању од три мјесеца, као и додатног грејс-периода у отплати за сва правна лица и предузетнике који средства ове банке користе директно или путем комерцијалних банака.

- Убрзо су овом мјером обухваћена и физичка лица - навео је Поповић на овом скупу, гдје су размијењена искуства чланица ове организације у вези са реализованим мјерама и плановима за даље дјеловање.

Поповић је подсјетио да је снижена излазна каматна стопа на 0,5 одсто по постојећим кредитним линијама намијењеним привреди, побољшани су услови за финансирање нових технологија и увођење иновативнијих и продуктивнијих технолошких рјешења, саопштено је из ИРБ-а.

- Имајући у виду да је пандемија нарочитно снажно погодила буџете локалних заједница широм Српске, олакшани су услови задуживања за јединице локалне самоуправе путем кредитне линије за ове намјене, умањењем излазне каматне стопе за 0,3 одсто - рекао је Поповић.

У сврху подршке опоравку привредних субјеката, ИРБ је закључила и финансијски аранжман са Свјетском банком, који је постао оперативан у другој половини ове године.

- Обезбијеђено је 20,5 милиона евра кроз повољна кредитна средства намијењена посебно погођеним микро, малим и средњим предузећима чији је пад прихода у другом кварталу 2020. године био већи од 20 одсто у односу на други квартал 2019. године. Такође, средства могу користити предузетници и предузећа која послују на подручју неразвијених општина, која су инклузивна за жене и новоосновани предузетници и предузећа - саопштено је из ИРБ-а.

У саопштењу се истиче да су мјере ИРБ-а у кризи изазваној вирусом добиле веома позитивне критике.

ИРБ је од јануара 2012. придружени члан ЕАПБ-а, са перспективом пуноправног чланства чим БиХ постане земља кандидат за ЕУ.

ЕАПБ окупља националне и регионалне јавне финансијске институције, а основан је 4. маја 2000. године. Тренутно има око 100 чланова из европских земаља.